Engelsman Rose wint US Open

De Engelse golfer Justin Rose heeft afgelopen nacht de US Open gewonnen. Met een totaal van 281 slagen, één boven het baangemiddelde, bleef hij naaste concurrenten Phil Mickelson en Jason Day twee slagen voor. Het was voor de 32-jarige Rose de eerste zege op een major, een van de vier belangrijkste golftoernooien van het jaar.

Veel spelers hadden moeite met de omstandigheden op de Merion Golf Club bij Philadelphia, in 1981 voor het laatst het decor van de US Open. De snelle greens en de hoge ‘roughs’, het struikgewas rondom de baan, zorgden voor veel problemen bij de spelers.

Rose had zijn zege voor een groot deel te danken aan de laatste ronde op zondag, waar hij 70 slagen voor nodig had. Halverwege de afsluitende dag hadden Rose, Mickelson, Hunter Mahan en Jason Day nog uitzicht op de zege. Mickelson, al vijf keer eerder tweede op de US Open, leek na tien holes op weg naar de winst met een eagle, maar vergooide zijn kansen door op de laatste zeven holes drie bogeys te produceren. Ook Mahan en Day hadden problemen op de laatste holes. Rose maakte geen fouten en speelde zijn laatste zeven holes in par.

Rose is de eerste Engelse majorwinnaar sinds 1996 (Nick Faldo). De laatste Engelse winnaar van de US Open was Tony Jacklin in 1970.

De Engelsman was dolgelukkig met zijn zege die hij opdroeg aan zijn vader, die elf jaar geleden aan leukemie overleed. „Ik kon het niet laten even naar boven te kijken en te denken dat mijn vader hier iets mee te maken heeft gehad”, rei Rose in een reactie tegen persbureau AP.

Mickelson had het zwaar met zijn tweede plaats, behaald op zijn 43ste verjaardag. „Dit is moeilijk te accepteren als je zo dichtbij bent”, zei hij na afloop tegen AP. „Dit was mijn beste kans om het toernooi te winnen. Een betere kans ga ik niet krijgen. Dit doet heel veel pijn.”

De wereldtoppers in het golf kwamen er niet aan te pas tijdens de US Open. Tiger Woods, Rory McIllroy en Adam Scott, winnaar van de Masters in april, speelden een anoniem toernooi. De nummers één, twee en drie van de wereld eindigden als 32ste, 41ste en 45ste.

Succes was er wel voor het Belgische golftalent Nicolas Colsaerts, die tiende werd. De Belg had in het begin van het toernooi nog zicht op een plek in de top vijf, maar moest in het weekend een paar plaatsen prijsgeven.