De atletiek heeft nu ook groot dopingprobleem

Veronica Campbell-Brown is betrapt op gebruik van het verboden middel lasix Een schok voor de Jamaicaanse topsprintster én de atletiek

Veronica Campbell-Brown (links) tijdens de 200 meter bij de Diamond League-wedstrijd in New York, drie weken geleden. Rechts de Amerikaanse Bianca Knight.
Veronica Campbell-Brown (links) tijdens de 200 meter bij de Diamond League-wedstrijd in New York, drie weken geleden. Rechts de Amerikaanse Bianca Knight. Foto AP

Redacteur Atletiek

‘VCB shocker!’ Meer woorden had de Jamaicaanse krant The Gleaner zaterdag niet nodig om de positieve dopingtest van sprintster Veronica Campbell-Brown wereldkundig te maken. Het is niet alleen een schok voor de succesvolle atlete en Jamaica, maar ook voor de atletieksport, waar doping zo zachtjes aan grote vormen begint aan te nemen.

Wielrennen heet een gedrogeerde sport te zijn, maar atleten kunnen er ook wat van. Alleen al in 2012 zijn er volgens de officiële lijst van de internationale atletiekfederatie IAAF 112 atleten geschorst voor overtreding van de mondiale antidopingcode.

Voor 2013 staat de teller van opgelegde straffen op vijf. Dat lijkt weinig, maar geeft een vertekend beeld. Veel zaken zijn nog ‘onder de rechter’. Als alle dopingzaken in 2013 zijn afgehandeld, zal het totaal naar verwachting opnieuw circa honderd zijn.

De internationale wielrenunie UCI heeft in 2012 ‘slechts’ twaalf dopingstraffen opgelegd. Maar het was een zwart jaar voor de wielersport door de onthullingen over dopinggebruik van zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong, Tyler Hamilton en in Nederland van Michael Boogerd en Danny Nelissen. Daar bovenop kwam de opheffing van de Rabobankploeg.

Nu telt atletiek veel onderdelen, dus is het logisch dat er verhoudingsgewijs meer dopingzaken zijn dan in andere sporten. Maar dan nog. Neem alleen al drie dopingberichten van de afgelopen week. De Wit-Russische kogelstoter Andrej Mitsjnevitsj werd voor het leven geschorst, waarna de IAAF hem alle gewonnen medailles ontnam. Een ander bericht betrof de de Jamaicaanse 400-meterloopster Dominique Blake, voor de tweede keer betrapt op doping (methylhexananime) en voor zes jaar geschorst.

Toen moest de VCB-shock nog komen. Want Campbell-Brown is niet de eerste de beste. Na de geruchtmakende dopingzaak van de Amerikaanse sprintster Marion Jones, die wegens meineed zelfs voor een half jaar in de cel belandde, is nu de grootste vis onder internationale atletes gevangen. VCB, zoals de 31-jarige Jamaicaanse wordt genoemd, is betrapt op lasix, met de werkzame stof furosemide. Dat voert overtollig vocht snel af en verlaagt de bloeddruk. Het middel staat op de verboden lijst, omdat het dopegebruik kan maskeren.

Campbell-Brown werd in mei betrapt bij de Jamaica International Invitational in Kingston. De Jamaicaanse won er de 200 meter. Nadat ze was ingelicht over een positieve test heeft Campbell-Brown de contra-expertise bijgewoond in het dopinglaboratorium in Montreal, ironisch genoeg de stad waar ook het wereldantidopingagentschap WADA is gevestigd.

Campbell-Brown is een atlete van de hoogste statuur; op grond van haar erelijst de beste Jamaicaanse ooit. Zij heeft zelfs beter gepresteerd dan haar vroegere landgenote Merlene Ottey, die tot haar veertigste is doorgegaan en is geëerd met een standbeeld bij het nationale stadion in Kingston. Ottey heeft intussen de Sloveense nationaliteit aangenomen.

Campbell-Brown heeft op WK’s en de Olympische Spelen zeventien medailles gewonnen. Ze is regerend wereldkampioen op de 200 meter, de afstand waarop ze in Athene (2004) en Beijing (2008) ook olympisch kampioen werd. Daarnaast werd ze wereldkampioen op de 100 meter in 2007 en olympisch kampioen met de estafetteploeg in 2004. Campbell-Brown is verder nog de wereldkampioen 60 meter indoor van 2010 en 2012.

VCB is naar Jamaicaanse opvattingen een atypische sprintster. Waar nagenoeg alle Jamaicanen zich hebben verzameld in de Racers Track Club (Usain Bolt en Yohan Blake) en de MVP Track Club (Asafa Powell en Shally-Ann Fraser-Pryce) traint Campbell-Brown al sinds haar studietijd in de VS. Eerst in Kansas en tegenwoordig in Florida, waar ze ook woont en deel uitmaakt van de trainersgroep van Lance Brauman, met onder anderen de Amerikaanse sprinters Tyson Gay en Wallace Spearmon.

Saillant detail in de dopingzaak rond Campbell-Brown is dat ze in aanloop naar de Spelen in Londen problemen had met haar bloeddruk. Dat zou kunnen wijzen op gebruik van lasix op medische gronden. Als dat klopt en ze dat tegenover de disciplinaire commissie van de Jamaicaanse atletiekbond hard kan maken, kan ze er met een berisping vanaf komen. Afhankelijk van de mate waarin ze eventueel op sportieve gronden lasix gebruikt heeft, kan ze worden geschorst voor een periode van drie maanden tot twee jaar. Op voorhand heeft Campbell-Brown zich al teruggetrokken voor een wedstrijd in Edmonton op 29 juni. In geval van een zware straf zal de Jamaicaanse in augustus ontbreken bij de WK atletiek.