Britse geheime dienst luisterde G20 in Londen af

Britse inlichtingendiensten hebben in 2009 tijdens de top van de G20 in Londen het telefoon- en e-mailverkeer van bezoekende buitenlandse diplomaten afgeluisterd. Dat deden ze volgens de Britse krant The Guardian onder meer door een internetcafé op te zetten. Zo konden data worden onderschept die de diplomaten verstuurden.

The Guardian baseert zich op documenten die de krant in handen kreeg van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Het laat opnieuw zien dat de Britse dienst die zich met dataverkeer bezighoudt, GCHQ, informatie deelde met de Amerikaanse National Security Agency (NSA), de dienst waarvoor Snowden werkte.

Hoewel spionage tijdens toppen niet verrassend is, komt de onthulling op een voor de Britse premier David Cameron pijnlijk moment. Vandaag begon in Enniskillen, in Noord-Ierland, de G8, de top van acht grote industrielanden. De zeven landen die te gast zijn waren ook allemaal aanwezig op de G20.

Volgens The Guardian slaagde GCHQ erin blackberry’s af te tappen; 45 analisten zouden een hele dag in de gaten hebben gehouden hoe delegaties over de onderhandelingen communiceerden, en wie er met wie belde. Via de Amerikanen zouden de Britten informatie over telefoongesprekken hebben gekregen van de toenmalige Russische president Medvedev met Moskou. De afluisterpraktijken zouden op het hoogste niveau zijn goedgekeurd en de informatie zou zijn doorgespeeld aan de toenmalige premier Gordon Brown.

Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen hebben dit weekend gezegd dat burgers niet hoeven te vrezen voor schending van hun privacy en dat de surveillance van telefoon- en dataverkeer nauwkeurig wordt getoetst door de rechter. Bij minder dan 300 telefoonnummers werden de gesprekken ook daadwerkelijk afgeluisterd, aldus de functionarissen.