Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Adviseur kabinet: Nederlandse klimaatdoel 2020 is onhaalbaar

Hajer: "Je moet een groot projectteam van juristen zetten op het hele vergunningtraject voor windparken. Daar wordt heel veel tijd gemorst."
Hajer: "Je moet een groot projectteam van juristen zetten op het hele vergunningtraject voor windparken. Daar wordt heel veel tijd gemorst." Foto ANP / Koen Suyk

De doelstelling om in 2020 zestien procent van de energie duurzaam op te wekken is onhaalbaar. Voor de omslag naar groene energieopwekking zijn wel de financiële middelen beschikbaar, maar de juridische procedures voor nieuwe projecten duren te lang. Dat zegt directeur Maarten Hajer van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het Financieele Dagblad. Het PBL is de belangrijkste adviseur van het kabinet als het gaat om klimaat- en milieubeleid.

Als Nederland de ambities wil waarmaken, moet het tijdelijk een oorlogseconomie voeren, zegt Hajer. Alleen met verregaande juridische bevoegdheden voor de politiek is de doelstelling volgens hem nog te halen. Op dit moment wordt in Nederland 4,3 procent van de energie duurzaam opgewekt. Hajer:

“Het Europese doel van 14 procent was al een enorme opgave, 16 procent is een nog grotere. De financiële middelen zijn er. De kwetsbaarheid zit hem in het georganiseerd krijgen. Als je er geen oorlogseconomie van maakt, ga je het niet halen.”

‘In Europa bungelt Nederland onder aan de lijst’

Werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties werken met het kabinet aan een nationaal energieakkoord. Het PBL rekent op dit moment de onderhandelingen door, dus in dat licht is het volgens klimaatredacteur Paul Luttikhuis interessant dat Hajer dit nu zegt. Luttikhuis:

“Het akkoord moet juist invulling geven aan de verhoogde doelstellingen van Rutte II, maar met 4,3 procent bungelt Nederland in Europa helemaal onder aan de lijst als het gaat om duurzame energie.”

Volgens het FD zou minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) bereid zijn de energiedoelstelling van zestien procent meer tijd te geven.

Hajer: biomassa is een slecht idee

In het energieakkoord zou niet alleen een grote rol weggelegd zijn voor windenergie, ook biomassa krijgt een sleutelrol, schrijft de krant. Volgens Hajer is dat een slecht idee, omdat biomassa niet bijdraagt aan een sterkere economie. Hajer in het interview met het FD:

“Biomassabijstook in kolencentrales is eigenlijk geen goede investering in de verduurzaming. Je maakt je economische kracht er niet sterker mee, zoals wanneer we een sterke offshore windsector opbouwen. Wij verstoken nu de beste pluimveemest, de meest waardevolle voor de opkweek van gewassen, met subsidie in de biomassacentrale in Moerdijk.”

Update:
Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft vandaag ook een rapport gepresenteerd over het milieubeleid. Daarin schrijft het bureau dat nieuwe oplossingen voor klimaatverandering moeten worden betaald met geld uit de aardgasbaten. “Een uit de aardgasbaten gevoed fonds is een perfecte vorm van een transitiewissel.” Het huidige milieubeleid is toe aan een “herijking”, aldus het rapport Wissels omzetten.