Verkiezing Iraanse president Rohani volgens VS ‘mogelijk hoopvol teken’

Supporters of the winning Iranian presidential candidate Hasan Rowhani, celebrate in a gathering, in Tehran, Iran, Saturday, June 15, 2013. Wild celebrations broke out on Tehran streets that were battlefields four years ago as reformist-backed Hasan Rowhani capped a stunning surge to claim Iran's presidency on Saturday, throwing open the political order after relentless crackdowns by hard-liners to consolidate and safeguard their grip on power. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Supporters of the winning Iranian presidential candidate Hasan Rowhani, celebrate in a gathering, in Tehran, Iran, Saturday, June 15, 2013. Wild celebrations broke out on Tehran streets that were battlefields four years ago as reformist-backed Hasan Rowhani capped a stunning surge to claim Iran's presidency on Saturday, throwing open the political order after relentless crackdowns by hard-liners to consolidate and safeguard their grip on power. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Het Witte Huis heeft zich in voorzichtig optimistische bewoordingen uitgelaten over de verkiezing van de Iraanse president Hassan Rohani. De stafchef van Obama noemde het een “mogelijk hoopvol teken”.

Wel benoemde hij het meest heikele punt in de relatie tussen beide landen, namelijk het atoomprogramma van Iran:

“Als Rohani zijn verplichting nakomt schoon schip te maken met het illegale nucleaire programma, zal hij een partner in ons vinden. Als hij in een betere relatie met de rest van de wereld is geïnteresseerd, zoals hij in zijn campagne deed voorkomen, dan is daar een kans voor.”

Op Twitter benadrukte Rohani vanmorgen het belang van een ‘open dialoog’ en zei hij dat de Iraanse bevolking met respect behandeld moet worden:

Twitter avatar HassanRouhani Dr Hassan Rouhani A new #opportunity has been created by this great epic..1/2
Twitter avatar HassanRouhani Dr Hassan Rouhani Nations who tout democracy & open dialogue should speak to Iranian people with #respect and recognize #rights of Islamic Republic 1/2

Nederland: speelruimte Rohani beperkt

Ook de Nederlandse minister Frans Timmermans (PvdA) liet zich vanmorgen enigszins hoopvol uit over de nieuwe Iraanse president. Hij zei dat hij hoopt dat Rohani de woorden uit zijn verkiezingscampagne waarmaakt. Wel denkt hij dat zijn speelruimte beperkt is, omdat Rohani onderdeel is van “de religieuze elite, die strak lijkt vast te houden aan het gevoerde beleid om niet tegemoet te komen aan de gerechtvaardigde eisen van de internationale gemeenschap, met name bij het nucleaire beleid”.

De gematigde geestelijke Rohani kreeg bij de presidentsverkiezingen vrijdag in de eerste ronde ruim vijftig procent van de stemmen. Een tweede ronde werd daardoor overbodig. De opvolger van Mahmoud Ahmadinejad geldt als een “min of meer” hervormingsgezinde geestelijke die dicht bij de tegenwoordig als hervormer beschouwde oud-president Rafsanjani staat. Rohani zal Rafsanjani’s lijn volgen: inzetten op behoud van het Iraanse atoomprogramma en tegelijkertijd verzoening met het Westen nastreven.