Tsjechische premier stapt op wegens corruptiezaak

De Tsjechische premier Petr Necas stapt op vanwege een corruptieschandaal waarbij zijn naaste medewerkers zijn betrokken. Dat maakte hij bekend op een persconferentie.
De Tsjechische premier Petr Necas stapt op vanwege een corruptieschandaal waarbij zijn naaste medewerkers zijn betrokken. Dat maakte hij bekend op een persconferentie. Foto AFP / Janek Skarzynski

De Tsjechische premier Petr Necas stapt morgen op, na drie jaar het land te hebben geleid. Dat maakte hij zojuist bekend, schrijft Reuters. Hij stond onder grote druk sinds zijn hoogste medewerker, Jana Nagyova, wordt beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik.

Zijn coalitie zal proberen een nieuwe regering te vormen die wordt geleid door iemand anders, genomineerd door zijn centrum-rechtse Democratische Burgerpartij.

De corruptiezaak kwam de afgelopen dagen aan het licht en leidde tot zeven arrestaties. Een van hen is de rechterhand van premier Necas. De zaak wordt tot nu toe door premier Petr Necas gebagatelliseerd, maar kan uitdijen tot de spectaculairste en wellicht ook ingrijpendste politieke affaire sinds de ‘fluwelen revolutie’ in 1989 een einde maakte aan de Koude Oorlog in Tsjechië, schreef Hubert Smeets in NRC Weekend:

“In dit web van materieel gewin, machtswil en hartstocht lijkt topambtenaar Jana Nagyova, kabinetschef van premier Petr Necas, de spin te zijn geweest. Volgens justitie heeft zij parlementariërs omgekocht en zelfs de vrouw van haar baas door agenten van de geheime dienst laten bespioneren. Mogelijk uit liefde. Want Nagyova is niet alleen al sinds 2006 een politieke vertrouweling van de premier. Volgens boulevardkranten en serieuze media heeft ze ook een amoureuze relatie met de premier, die juist deze week bekendmaakte dat hij na een kwart eeuw gaat scheiden van zijn vrouw Radka.”

Tijdens de 31 huiszoekingen die de politie verrichte werden niet alleen documenten maar ook bijna zes miljoen euro en tientallen kilo’s baar goud gevonden. Volgens de politie blijft het niet van deze affaire, maar zal er een netwerk van corruptie worden blootgelegd.