Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

PvdA-Kamerlid Öztürk betreurt relativeren Turks geweld

PvdA-Kamerlid Selcuk Ozturk in de Tweede Kamer.
PvdA-Kamerlid Selcuk Ozturk in de Tweede Kamer. Foto ANP / Robin Utrecht

PvdA-Kamerlid Selçuk Öztürk betreurt dat het beeld is ontstaan dat hij het geweld van de politie in Istanbul goed zou keuren, meldt hij op Twitter. Öztürk zei vanmorgen tegen de Limburgse zender L1 dat het geweld van de Turkse politie wel meevalt.

Twitter avatar SelcukPvdA Selcuk Öztürk Ik betreur het beeld dat vandaag is ontstaan na berichtgeving. Elke vorm van buitensporig geweld tegen vreedzame demonstranten keur ik af.

Ook in andere landen grijpt de politie in als er echt wat gebeurt, zei Öztürk vanmorgen. Hij maakte de vergelijking met onder meer de gebeurtenissen tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 in Amsterdam. Toen werden tanks ingezet. Zijn opmerkingen zorgden voor verontwaardiging:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Turks 2e Kamerlid Ozturk vindt geweld Erdogan wel meevallen en neemt er geen afstand van. #langearmerdoganinpvda http://t.co/ms9htWe0W8
Twitter avatar toongeenen Toon Geenen Ik neem aan dat de @PvdA Özturk op zijn domme uitspraken over Turkije gaat aanspreken? @michielservaes @diederiksamsom kan echt niet
Twitter avatar MarieJoseGMH MarieJose @ancetreIV ik had al niks meer met de @pvda maar een Ozturk die voor de turkse marteling v demonstranten is is slechte reclame @hansspekman

Demonstraties hardhandig neergeslagen door autoriteiten

De oproerpolitie veegde gisteravond het Gezipark bij het Taksimplein schoon en schuwde geweld niet. Er vielen tientallen gewonden. De gouverneur van Istanbul gaf vanmiddag toe dat er giftige stoffen door de oproerpolitie zijn ingezet om demonstranten te verdrijven. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel noemde het geweld vandaag ‘excessief’, schrijft Novum nieuws. Haar partijgenoot Michiel Rvaes twitterde:

Twitter avatar michielservaes Michiel Servaes Buitengewoon schokkende beelden uit Turkije dit weekend. Buitensporig geweld tegen vreedzame demonstranten moet stoppen.