Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Protest Istanbul verplaatst zich naar andere delen stad

Demonstranten vannacht in de Turkse hoofdstad Ankara. Na het schoonvegen van het Taksimplein in Istanbul gisteravond ging mensen op andere plekken in die stad, en in andere Turkse steden de straat op. Foto AFP / Adem Altan

De protesten in Istanbul hebben zich vannacht verplaatst naar andere delen van de stad. Dit gebeurde na het schoonvegen van het Taksimplein gisteravond door de oproerpolitie. Het Taksimplein was de afgelopen twee weken het centrum van het protest tegen het beleid van premier Recep Tayyip Erdogan.

Rond acht uur gisteravond maakte de politie met waterkanonnen en traangas een einde aan het protest op het Taksimplein en het Gezipark. Na een half uur was de politieactie voorbij. Zeker 29 mensen raakten bij het schoonvegen van het plein gewond, meldt nos.nl.

In de uren die volgden probeerden betogers elders in de stad opnieuw het Taksimplein te bereiken. Tot diep in de ochtend wierpen zij in tal van straten barricades op en botsten ze met de politie. Die heeft het Gezipark afgesloten en laat er niemand toe.

Update 12.27 uur: In Istanbul heeft de politie het Taksimplein en Gezipark hermetisch afgesloten van de buitenwereld, meldt nos.nl. De Turkse autoriteiten willen voorkomen dat demonstranten opnieuw het plein en het park bezetten.

De betogers gingen vervolgens in andere delen van de stad de straat op vannacht. Ook aan de Aziatische kant van de stad, aan de overzijde van de Bosporus. NTC-correspondent Bram Vermeulen twittert:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen At 3h30 am these protesters were trying to cross the bridge to European side of #Istanbul but were stopped by police http://t.co/xU8NEwxKcL

Vandaag demonstraties van supporters én tegenstanders Erdogan

Ook in andere steden als Ankara en Izmir waren demonstraties. Voor vandaag staan verschillende demonstraties gepland, zowel van tegenstanders als van supporters van premier Erdogan. Vermeulen op Twitter:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen 2 rallies in Istanbul today: AKP gathers in Zeytinburnu at 18h, #Gezipark protest tries to gather 16h Taksim, now teargassed on Istiklal

Ook persbureau AP maakt melding van het opzetten van barricades in verschillende delen van Istanbul.

De demonstraties van de afgelopen weken begonnen als verzet tegen bouwplannen op een plein in Istanbul, maar groeiden al snel uit tot een bredere protestbeweging tegen Erdogans autoritaire stijl en behoudend-islamitische koers. De politie greep al eerder hard in, en bediende zich onder meer van krachtig traangas en rubberkogels.