Noord-Korea wil topoverleg met VS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met enkele legerleiders op archiefbeeld. Foto Reuters / KCNA

Noord-Korea wil topoverleg met de Verenigde Staten. Dat moet de onderlinge spanningen verminderen en uitzicht bieden op een eind aan de weliswaar koude, maar nog altijd voortdurende Koreaanse oorlog. Dat liet de machtige Commissie voor Nationale Defensie (NDC) in Pyongyang vanochtend weten.

De NDC, die wordt voorgezeten door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, stelde in een verklaring voor “op hoog niveau” besprekingen te beginnen.

Update 16:44 uur: De VS zullen woensdag een ontmoeting hebben met Zuid-Korea en Japan in Washington, om te praten over het nieuwe aanbod van Noord-Korea. Dat maakte het Witte Huis zojuist bekend aan persbureau Reuters.

De Amerikaanse gezant voor Noord-Korea maakte vrijdag al kenbaar dat de VS niet afwijzend staan tegenover overleg met Pyongyang, maar dat de Noord-Koreaanse oorlogstaal van de afgelopen maanden hervatting van de onderhandelingen wel heeft bemoeilijkt.

Kenners van het Noord-Koreaanse buitenlandbeleid begroetten het voorstel van de NDC met scepsis. Het straatarme land zou de oorlogstrom wel vaker afwisselen met de vredespijp, om zo de welwillendheid van de VS te winnen en noodhulp van hen los te krijgen.

Niet alleen de NDC sloeg een verzoenende toon aan. De afgelopen weken zijn de vele aanplakbiljetten met de oproep “de Amerikaanse imperialistische agressors weg te vagen” uit het Noord-Koreaanse straatbeeld verdwenen.

In de maanden daarvoor waren de betrekkingen tussen Noord-Korea en zijn zuiderbuur en diens bondgenoten juist aanzienlijk verslechterd. Noord-Korea voerde omstreden raketproeven uit en dreigde met oorlog. Voorgenomen vredesoverleg tussen Seoul en Pyongyang ging vorige week op de valreep niet door.