Groot-Brittannië luisterde deelnemers G20-top af

Uit documenten die klokkenluider Edward Snowden verschafte aan de Britse krant The Guardian, blijkt dat Groot-Brittannië tijdens twee bijeenkomensten van de G20 in 2009 bondgenoten heeft afgeluisterd.
Uit documenten die klokkenluider Edward Snowden verschafte aan de Britse krant The Guardian, blijkt dat Groot-Brittannië tijdens twee bijeenkomensten van de G20 in 2009 bondgenoten heeft afgeluisterd. Foto AP / The Guardian

Buitenlandse politici en ambtenaren die in 2009 deelnamen aan de G20-top, zijn afgeluisterd door de Britse inlichtingendienst. Dat blijkt uit documenten die zijn ingezien door de Britse krant The Guardian en zijn vrijgegeven door klokkenluider Edward Snowden. De Britse regering heeft volgens de krant opdracht gegeven computers te controleren en telefoongesprekken af te tappen.

Sommige deelnemers van de top zouden zelfs zijn misleid door gebruik te maken van computers in speciale internetcafé’s, speciaal opgezet door inlichtingendiensten om hun e-mails te kunnen lezen.

De onthulling komt aan de vooravond van de G8-top in Groot-Brittannië. Er hebben vaker geruchten de ronde gedaan dat er tijdens deze ontmoetingen werd afgeluisterd, maar daar was nooit hard bewijs voor. De documenten die The Guardian heeft ingezien gaan over ontmoetingen in april en in september 2009. Er is, zo staat in het document, door inlichtingendienst GCHQ gebruik gemaakt van “baanbrekende afluistermogelijkheden” om communicatie te onderscheppen.

Het gaat hierbij volgens de Britse krant om het infiltreren van beveiligingssystemen van de Blackberrys van bezoekers om hun e-mails en telefoontjes te kunnen controleren, vijfenveertig analysten die dag en nacht in de gaten hielden wie met wie belde op de top, het gericht in de gaten houden van de Turkse minister en mogelijk vijftien partijgenoten en het ontvangen van verslagen van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA van de poging de Russische leider Dmitry Medvedev af te luisteren.

De toenmalige premier Gordon Brown zou van de operatie, die ten minste zes maanden zou hebben geduurd, op de hoogte zijn geweest, evenals Britse ministers.

De onthulling roept volgens de krant nieuwe vragen op over de grenzen van surveillance door veiligheidsdiensten als GCHQ en de Amerikaanse zusterorganisatie NSA, die onlangs in opspraak raakte door het grootschalige afluisterprogramma PRISM. Inlichtingendiensten hebben het aftappen van telefoontjes en data verdedigd met het argument dat het nodig is om terrorisme te bestrijden. Het afluisteren tijdens de G20-top werpt daar een ander licht op, omdat het hier om bondgenoten gaat.