Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Gouverneur Istanbul: chemicaliën ingezet tegen betogers - protest in Amsterdam

Demonstranten in Istanbul worden vanochtend bespoten met water uit een waterkanon van de politie. Het water bevat chemische stoffen, zo bevestigde de gouverneur van de stad vandaag. Foto Reuters / Osman Orsal

De gouverneur van Istanbul heeft toegegeven dat er vannacht en vanochtend chemicaliën zijn ingezet om demonstranten van het Taksimplein en uit het Gezipark te verjagen. Hij gaf dit toe op een persconferentie vandaag. In Amsterdam zijn enkele honderden mensen de straat op te gaan om te protesteren tegen het harde optreden van de Turkse autoriteiten.

Om welke chemicaliën het precies gaat, zei de gouverneur niet. De stof zat echter in het water dat uit de waterkanonnen kwam waarmee betogers werden bespoten. NRC-correspondent en NOS-verslaggever Bram Vermeulen berichtte daar al over in zijn reportage over de ontruiming van het Taksimplein vannacht.

Veel betogers kregen een brandend gevoel, maar volgens de gouverneur ging het om een onschadelijke stof. Vermeulen schrijft op Twitter:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Governor Mutlu of Istanbul confirms chemicals are inside water used by TOMA’s, ,,not harmfull”, he says.
Twitter avatar ikoker Irem Koker Turkish doctors’ association says 788 people injured in police operation on saturday. %20 of injuries are open wounds and broken bones

De reportage die Bram Vermeulen maakte over de ontruiming van het Taksimplein:

Protesten hebben zich verplaatst naar andere delen stad

Het is nog steeds erg onrustig in Istanbul. In de buurt van het Taksimplein en Gezipark gebruikt de oproerpolitie net als gisteravond en vannacht traangas om groepen betogers uiteen te jagen. Het plein is hermetisch afgesloten.

De protesten in Istanbul hebben zich vannacht verplaatst naar andere delen van de stad. Ook in andere steden als Ankara en Izmir waren demonstraties. Voor vandaag staan verschillende demonstraties gepland, zowel van tegenstanders als van supporters van premier Erdogan.

De tegenstanders hadden opnieuw het Taksimplein gekozen als locatie voor hun protest. Maar de gouverneur van Istanbul zei volgens persbureau AP vandaag dat het uitgesloten is dat daar vanavond wordt gedemonstreerd.

Rond acht uur gisteravond maakte de politie met waterkanonnen en traangas een einde aan het protest op het Taksimplein en het Gezipark. Na een half uur was de politieactie voorbij. Zeker 29 mensen zouden bij het schoonvegen van het plein gewond zijn geraakt.

De demonstraties van de afgelopen weken begonnen als verzet tegen bouwplannen op een plein in Istanbul, maar groeiden al snel uit tot een bredere protestbeweging tegen Erdogans autoritaire stijl en behoudend-islamitische koers. De politie greep al eerder hard in, en bediende zich onder meer van krachtig traangas en rubberkogels.

Protest in Amsterdam

Ook in Amsterdam is vandaag geprotesteerd tegen het brute optreden van premier Erdogan tegen de demonstranten in Turkije. Enkele honderden mensen gingen de straat op, voornamelijk op rond het Beursplein. De voornamelijk Turkse deelnemers droegen tijdens het lawaaiprotest Turkse vlaggen en spandoeken met leuzen.