Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Maatschappelijk protest

Betoging voor Erdogan in Istanbul - vakbonden kondigen staking aan

Demonstranten in de buurt van het Taksimplein houden Turkse vlaggen omhoog en een portret van de oprichter van het moderne Turkije, Mustafa Kamal Ataturk.
Demonstranten in de buurt van het Taksimplein houden Turkse vlaggen omhoog en een portret van de oprichter van het moderne Turkije, Mustafa Kamal Ataturk. Foto AFP / Marco Longari

Tienduizenden mensen zijn in Istanbul de straat op gegaan om premier Tayyip Erdogan te steunen. Erdogan heeft zich in een toespraak aan hen wederom hard uitgelaten over de demonstraties tegen zijn regering. Ondertussen hebben de twee grootste vakbonden een eendaagse staking aangekondigd morgen, als protest tegen het politiegeweld.

Een 32-jarige aanhanger van de AK-partij van Erdogan zegt tegen persbureau Reuters:

“Wij zijn de zwijgende meerderheid, niet het gespuis dat ons probeert bang te maken.”

Premier Erdogan heeft in het westen van Istanbul een toespraak gegeven aan zijn aanhangers. Hij verklaarde dat hij slechts zijn ‘taak’ uitvoerde toen hij oproerpolitie inzette tegen de betogers. Hij hekelde de internationale media, die volgens hem een vertekend beeld laten zien, meldt onze correspondent Bram Vermeulen op Twitter:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Erdogan: ,,let the ennemy know Turkey is not only Taksim.”
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Erdogan: ,,For days the news is lying to the world about whats happening here. You dont show the real nation.”
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Erdogan: ,,You will make your voice heard so anyone conspiring against Turkey will shiver.”
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Erdogan: ,,they talk about a Turkish spring, but the real spring happened on 3 nov 2002″, when AKP came to power

Giftige stoffen ingezet om demonstranten te verdrijven

Enkele kilometers van de pro-Erdogan demonstratie vandaan vuurt de oproerpolitie traangas af op demonstranten. Vanmiddag werd bekend dat er ook giftige stoffen zijn gebruikt om de demonstranten te verdrijven. De gouverneur van Istanbul heeft dat toegegeven, na verschillende berichten daarover. Er zijn momenteel tienduizenden mensen aan het demonstreren in Turkije. De betogers zijn woedend over het grof schoonvegen van het Gezipark met traangas en waterkanonnen.

Vakbonden kondigen staking aan

Twee grote Turkse vakbonden hebben een algemene staking aangekondigd, als protest tegen het politiegeweld tegen de oppositie. De staking moet morgen door het hele land ingaan, zo meldt persbureau AFP.

De demonstraties van de afgelopen weken begonnen als verzet tegen bouwplannen op een plein in Istanbul, maar groeiden al snel uit tot een bredere protestbeweging tegen Erdogans autoritaire stijl en behoudend-islamitische koers. De politie greep al eerder hard in, en bediende zich onder meer van krachtig traangas en rubberkogels.