Uitgelicht zaterdag

Film

Salt (Philip Noyce, 2010, VS). Goed gemaakte, opwindende nonsensfilm. Angelina Jolie speelt de overtreffende trap van haar eerdere actieheldinnen als Lara Croft en Fox uit Wanted. Ze ontsnapt moeiteloos uit een zwaar bewaakt CIA-gebouw, weet dodelijk wapentuig te construeren uit een bureaustoel en wat flessen chemicaliën, springt in een liftschacht moeiteloos van etage naar etage en ontkomt altijd op miraculeuze wijze aan haar achtervolgers.RTL5, 20.00-22.05u.

The Devil’s Advocate (Taylor Hackford, 1997, VS). Effectief griezelamusement volgens het boekje. Al Pacino fleemt, schmiert, grijnst, gromt en fluistert zoals het een baarlijke duivel betaamt. Maar de briljante jonge advocaat Keanu Reeves wil maar niet in de gaten krijgen dat hij in dienst is getreden bij Satan. Net5, 22.00-00.50u.

A Serious Man (Joel en Ethan Coen, 2009, VS/GB/F). De veertiende film van de broers is een onvervalst meesterwerk. Het leven van de hyperintelligente docent natuurkunde Larry Gopnik (sublieme rol van toneelacteur Michael Stuhlbarg) begint mis te lopen als zijn vrouw (Sari Lennick) om een scheiding vraagt. Film speelt in 1967 in een buitenwijk in het Mid-Westen van de VS, waar de Coens vandaan komen. Een komedie over de volmaakte zinloosheid en onvoorspelbaarheid van het bestaan en een verpletterende ervaring, die de kijker gebutst en geschramd achterlaat.BBC 2, 23.00-00.40u.

Der Knochenmann (Wolfgang Murnberger, 2009, A). Misdaadkomedie. Oud-politieman, tegenwoordig privédetective Simon Brenner (Josef Hader) moet in opdracht van een leasemaatschappij de auto terughalen van een wanbetaler. Maar op diens laatst bekende adres, Gasthaus Löschenkohl, hult ieder zich in opzichtig zwijgen. Hij huurt er een kamer, niet in het minst om de aanwezigheid van de charmante kokkin Birgit, en raakt betrokken in een steeds onwaarschijnlijker complot.Arte, 01.00-03.05u.

Informatief

The Guerilla Son. Zweedse documentaire uit 2011 van David Herdies over de Iraaks-Zweedse Zanyar Adami, een man van 28 die na 23 jaar eindelijk de confrontatie aangaat met zijn Iraakse vader over de vraag waarom die hem destijds als kind van vijf alleen op een vliegtuig naar Zweden zette. Canvas, 15.45-16.45u.

America’s Worst Tattoos. Twee afleveringen van serie waarin getatoeëerden vanuit alle delen van de VS hun mislukte tatoeages laten zien en daarbij de vaak gênante verhalen vertellen die erachter zitten. Vervolgens krijgen ze een tattoo make-over. TLC, 22.55-23.45u.

Sport

Voetbal: Brazilië - Japan. Rechtstreeks verslag van wedstrijd uit de groepsfase van de Confederations Cup in het gloednieuwe Estadio Nacional in Brasilia. Ned.3, 20.50-22.50u.

Radio

ZaterdagMatinee. Live uit het Concertgebouw: de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Michael Schønwandt, met Janine Jansen (viool), in Ouverture ‘Manfred’, op. 115 van R. Schumann, Eerste vioolconcert in g, op. 26 van Bruch en Suite ‘Der Bürger als Edelmann’ van R. Strauss. Radio 4, 14.10-17.00u.

De Bedding: De bezieling van de meester. Eerste deel van drie. Hoe brengen dirigenten een partituur tot leven? Hoe zetten ze een klankvisioen om in suggestieve bewegingen die een honderdtal musici als één laten spelen? Henk Burger vroeg er Ed Spanjaard, Jurjen Hempel en Jan Willem de Vriend naar. In dit drieluik praten zij over aspecten van hun vak. Radio 4, 23.02-00.00u.