Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Turkse betogers weigeren Gezipark in Istanbul te verlaten

Een aantal betogers vanochtend bij een barricade nabij het Gezipark.
Een aantal betogers vanochtend bij een barricade nabij het Gezipark. Foto AP / Vadim Ghirda

De demonstranten in het Gezipark in Istanbul weigeren het park te verlaten. Dat heeft Solidarity Taksim, een organisatie die een groot deel van de betogers in het park zegt te vertegenwoordigen, vanochtend verklaard. Premier Erdogan heeft geëist dat er een einde komt aan de ‘bezetting’ van het Gezipark.

De protesten rond het Gezipark duren nu al een aantal weken. Wat begon als een strijd voor het behoud van het park, groeide uit tot een massaal protest tegen de regeerstijl van Erdogan. Sinds de hardhandige confrontatie tussen demonstranten en oproerpolitie in Istanbul op 31 mei zijn bij protesten in 81 steden 5 doden gevallen, en raakten naar schatting 5.000 demonstranten en agenten gewond.

De premier beloofde in de nacht van donderdag op vrijdag de bouw van een winkelcentrum op de plek van het park stil te leggen in afwachting van het hoger beroep bij de rechter, zoals de betogers hadden geëist. Een lagere rechtbank beval het gemeentebestuur de ontwikkeling van het Taksimplein eerder al te staken. Als de regering in hoger beroep toch groen licht krijgt voor de ontwikkeling van Taksim, dan zal Erdogan de plannen in een referendum voorleggen aan de bevolking van Istanbul.

Betogers: ons verzet tegen onrechtvaardigheid gaat door

De betogers op het Gezipark nemen met de handreikingen van Erdogan geen genoegen. Solidarity Taksim zegt in een verklaring dat “ons verzet tegen de onrechtvaardigheid in ons land” zal voortduren. Volgens een activist die met persbureau AP sprak betekent dit dat de betogers hun kampement in het Gezipark niet zullen verlaten. Erdogan had donderdag nog gezegd dat de betogingen in het park binnen 24 uur voorbij moesten zijn.

Onze correspondent in Istanbul Bram Vermeulen twittert dat het nog niet helemaal duidelijk is of de protesten binnen of buiten het park voortgezet zullen worden:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen #gezipark protest to continue, but not clear inside or outside the parc. More at 15h İ hope http://t.co/bCuv5lp3pX

Solidarity Taksim zegt dat de beweging “veel sterker, optimistischer en beter georganiseerd” is dan bij het begin van de protesten drie weken geleden. Volgens de organisatie hebben Erdogan en zijn AK-partij “in de ogen van de nationale en internationale pers alle legimiteit verloren” doordat de regering op een manier gehandeld heeft die “verdeeldheid en verzet” heeft opgeroepen.

Namens wie Solidarity Taksim precies spreekt is niet helemaal duidelijk. Het protest wordt gevormd door groeperingen met zeer uiteenlopende belangen. De beweging ontbeert een leider die het voortouw neemt.