Staatsbosbeheer hoeft geen natuur meer te verkopen

Staatssecretaris Dijksma van Natuur kijkt rond in het natuurgebied Ilperveld.
Staatssecretaris Dijksma van Natuur kijkt rond in het natuurgebied Ilperveld. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Staatsbosbeheer hoeft geen natuurgebieden meer te verkopen om honderd miljoen euro te besparen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken vanochtend bekendgemaakt. De Partij voor de Dieren en milieuorganisaties hebben positief gereageerd op het besluit van staatssecretaris van Natuur Sharon Dijksma (PvdA).

“Ik ben nu met Staatsbosbeheer alternatieven aan het uitwerken om dat bedrag te halen”, zei Dijksma vanochtend in een interview met de Volkskrant.

Vorige maand werd een eerste proef gedaan met de verkoop van versnipperde natuurpercelen zoals weilanden en kleine bosschages. Rondom het Overijsselse Daarle werd 34 hectare natuur geveild. De veiling was omstreden. Stichting Das & Boom had een kort geding aangespannen, maar de rechter oordeelde dat de staat ook zonder de natuurgebieden kan voldoen aan de verplichting om planten en dieren voldoende te beschermen. De Partij voor de Dieren zamelde geld in om mee te kunnen bieden en werd zo de eigenaar van tien hectare natuur. In totaal bracht de veiling 516 duizend euro op.

“Voor dat geld hebben we het hele land in beweging gekregen”, zegt Dijksma nu. “Enorm veel maatschappelijke onrust en discussie heeft het veroorzaakt. Je moet je afvragen of dat de manier is om zo’n groot bedrag bij elkaar te scharrelen.”

Staatbosbeheer moet op zoek naar alternatieven om te besparen

Voorlopig geeft het kabinet geen opdracht meer tot verdere grootschalige verkoop van gronden. Om toch honderd miljoen euro te besparen moet Staatsbosbeheer niet meer in gebieden en diersoorten investeren waarbij de kans op succesvolle bescherming gering is. Ook moet het aantal bezoekers van de gebieden van Staatsbosbeheer verdubbelen naar driehonderd miljoen en wordt geld gevraagd voor diensten als parkeren. Verder moet geld worden verdiend aan wind- en zonne-energie en houtverkoop.

Ten tijde van Rutte I, onder staatssecretaris Henk Bleker (CDA) kwamen natuurorganisaties en politiek tegenover elkaar te staan. Dijksma wil die polarisatie verminderen. Ze zou vandaag met een pamflet komen waarin ze Nederland oproept mee te denken over een nieuw natururbeleid. Natuur moet volgens haar worden ‘beleefd’. “Dus niet op afstand zetten met een hek eromheen en dan denken: nou, dat is goed geregeld. Ik wil juist dat natuur wordt gebruikt.”

Natuur kan volgens de staatssecretaris onder meer worden gebruikt om biomassa te genereren. Ook wijst ze op onderzoeken waaruit blijkt dat patiënten die op natuur uitkijken, sneller herstellen en minder medicijnen nodig hebben.

Partij voor de Dieren blij met besluit

De Partij voor de Dieren is opgetogen over het besluit van Dijksma. “Dit weekend had niet beter kunnen beginnen”, twitterde fractievoorzitter Marianne Thieme vanochtend:

Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Dit weekend had niet mooier kunnen beginnen, #groeiendverzet werkt! De victorie begint in Daarle,sluit je nu aan! http://t.co/cRjy4HtYEs

Directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel sprak op Twitter van een “goede move” van Dijksma:

Twitter avatar MarcvandenTweel Marc van den Tweel Goede move van @sharon_dijksma ‘stop verkoop natuur’ #natuurmonumenten blij mee. http://t.co/yE7HklfSAp