Soep met tomaten en schelpdieren

Elizabeth David wordt vaak geprezen om de eenvoud van haar recepten, vooral in haar A Book of Mediterranean Food. Dat is deels omdat ze het niet moeilijker maakt dan het is (en ervan uitgaat dat degene die haar boek koopt zelf wel een artisjok kan schoonmaken of weet hoe je een sint-jakobsmossel uit de schelp

Elizabeth David wordt vaak geprezen om de eenvoud van haar recepten, vooral in haar A Book of Mediterranean Food. Dat is deels omdat ze het niet moeilijker maakt dan het is (en ervan uitgaat dat degene die haar boek koopt zelf wel een artisjok kan schoonmaken of weet hoe je een sint-jakobsmossel uit de schelp krijgt), deels ook omdat veel van het mediterrane eten niet echt ingewikkeld is. En dat laatste is dan weer zo omdat de ingrediënten van zichzelf al zo veel smaak hebben. Je hoeft er niet zo veel aan te doen, de voornaamste taak van de kok is goed inkopen, of de rijpe spullen uit de moestuin halen.

Het boodschappen doen is voor ons juist het moeilijkste. Niet omdat je niet alles kunt krijgen, dat is makkelijk genoeg. Elke supermarkt heeft tegenwoordig een ongelooflijk assortiment. Maar om nu te zeggen dat het allemaal zoveel smaak heeft – nee.

Dus ga voor de ingrediënten van deze soep naar de markt en koop het beste wat er te vinden is.

David zegt erbij dat aan deze typisch mediterrane soep ook soms wat sperziebonen worden toegevoegd of wat aardappel. Dat maakt het voedzamer.

Ingrediënten (4 pers.)

400 g uien

750 g tomaten

een sherryglas olijfolie

kruiden (tijm, gedroogde oregano, gedroogde rode peper)

2 tenen knoflook

een diep bord vol gekookte schelpdieren (mosselen, scampi, garnalen, kokkels – wat voorhanden is, bewaar het kookvocht)

100 g vermicelli

peterselie

Verwarm de olie in een pan met een dikke bodem en laat de in halve ringen gesneden ui daarin langzaam zacht en goudbruin worden.

Hak de tomaten in grove stukken en doe ze erbij, samen met peper en zout, de kruiden en de knoflook, en laat pruttelen tot de tomaten zacht zijn.

Vul het gezeefde kookvocht van de schelpdieren aan met zoveel water dat er ongeveer een liter vocht is en giet dat in de pan. Laat een half uurtje zacht koken.

Zeef de soep en doe hem terug in de pan. Breek de vermicelli in kleine stukjes en kook die gaar in de soep.

Voeg – als je die wilt gebruiken – nu de boontjes of stukjes aardappel toe. Voeg op het laatst de schelpdieren toe en laat ze even warm worden.

Hak de peterselie en strooi die voor het opdienen over de soep.

Eet er brood bij, wrijf bijvoorbeeld stukken stokbrood in met wat knoflook en bak ze even in de koekenpan.