Soedanezen weggepest, ik maak me daar zorgen over

Illustraties Cyprian Koscielniak

Op 6 juni hebben wij als basisschool afscheid moeten nemen van drie kinderen van een gezin uit Bovenkarspel. Ze wonen vanaf februari vorig jaar in Nederland. Een Soedanees gezin met zes prachtige mensen, die hun nieuwe leven met grote inzet en betrokkenheid inhoud probeerden te geven.

Ongeveer twee maanden geleden meldde de vader dat ze bezig waren met een ander appartement in het midden van het land. Hun ramen waren al diverse malen ingegooid. Ze werden door veel buren met de nek aangekeken.

Dit is niet het eerste gezin dat weggepest is. De vorige bewoners van dit adres (Somaliërs) hebben het er ook niet lang volgehouden. Ook zij kregen de stenen door de ruiten.

Bij mij komt de vraag op: waarom?!

Deze mensen hebben al een oorlog achter de rug. We moeten ze juist omarmen en van harte welkom heten. Het enige wat ik kon doen is er met de kinderen in de klas lang over doorpraten. Ik heb ze op het hart gedrukt om vooral vragen te blijven stellen als kinderen en volwassenen negatief doen over buitenlanders. Om dan vooral te vragen of ze deze mensen persoonlijk kennen, en als dat niet zo is waarom ze dan toch een (voor)oordeel hebben.

Dit is het enige wat ik kon doen. Ik heb tegen het gezin gezegd dat ik me schaam voor wat er met hen gebeurd is. Laten we allen waakzaam zijn en niet tolereren dat mensen buitengesloten worden. Dat is een hele gevaarlijke ontwikkeling in onze samenleving waar ik me ernstig zorgen over maak.

M. Hofman

Leerkracht van een basisschool in Bovenkarspel