Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Oproerpolitie zet traangas en waterkanonnen in op Taksimplein

De politie zet waterkanonnen en traangas in op het Taksimplein.
De politie zet waterkanonnen en traangas in op het Taksimplein. Foto AFP / Ozan Kose

De Turkse oproerpolitie is vanavond rond 20:00 uur met waterkanonnen en traangas het Taksimplein en het aanliggende Gezipark binnengetrokken om de demonstranten die daar zitten, te verjagen. Premier Erdogan waarschuwde eerder vandaag dat zijn veiligheidstroepen dat zouden doen.

Onze correspondent, Bram Vermeulen, is in Istanbul:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Journalists are sent away from the park, riot police now occupies all corners of Gezi

Als het Taksimplein morgen niet verlaten zou zijn, zei Erdogan bij een toespraak waar tienduizenden aanhangers op afkwamen, dan zouden zijn troepen ‘wel weten hoe ze moeten evacueren’. Erdogans AK-partij wil morgen campagnevoeren op die plek.

De demonstranten gaven eerder vandaag nog aan dat ze niet zouden vertrekken. Sinds eind mei is het protest aan de gang - het begon als verzet tegen bouwplannen in het Gezipark, maar groeide al snel uit tot een bredere protestbeweging tegen het beleid van Erdogans conservatieve regering.

Zeynep Erdim, die voor de BBC in Istanbul is:

Twitter avatar zeynep_erdim Zeynep Erdim Police intervention at #Taksim, tear gas at #Gezipark. Police announces crowd to empty park, crowd rejects. http://t.co/aQWFAqfmGb

De actie van vandaag is de eerste keer in weken dat de politie het geïmproviseerde tentenkamp in het Gezipark, dat inmiddels een nationaal symbool van verzet is geworden, is binnengegaan. De agenten haalden spandoeken weg, gooiden een eetkraampje omver en gebruikten traangas om mensen uit de tenten te krijgen.

Volgens televisiezender NTV riep de politie naar de demonstranten: “Dit is illegaal, dit is de laatste waarschuwing. Evacueer.”

Update 22:54 uur: Duizenden zijn vanavond de straat op gegaan om barricades te bouwen op een belangrijke straat die naar het Taksimplein loopt, als antwoord op de acties van de politie.