Jonge mode, geen poeha

Puha is het adres in Utrecht voor bijzondere mode van jong ontwerptalent. Ook zijn er ansichtkaarten en panty’s.

Wat

Puha begon drie jaar geleden als initiatief van drie jonge creatievelingen in de centraal gelegen Hardebollenstraat, een stukje ‘red light district’ van Utrecht. De eigenaars Taam Karsdorp, autonoom kunstenaar, en ontwerper Said Belhadj van het label 100% Halal vonden elkaar in hetzelfde idee: een winkeltje in Utrecht waar jong talent een podium krijgt. Ze begonnen laagdrempelig, in twee samengevoegde voormalige peeskamertjes, met een lage huur. Achter het ene raam de mode van jonge, veelbelovende ontwerpers en verderop een schaars geklede prostituee. Dat ging prima, totdat de winkel uit zijn jasje groeide. Sinds kort is Puha verhuisd naar een groter pand om de hoek, in de Voorstraat. Achterin Puha kun je doorsteken naar de naastgelegen vintagewinkel Sussies.

Wat hebben ze

Puha biedt vrouwen- en mannenmode van jong ontwerptalent. In de rekken vind je een korte mintgroene jumpsuit van LikeThis (169 euro), zijden tops met een ‘atmosferische’ print van Manon Boertien (170 euro), linnen jurken van Fenny Faber (189 euro), ecovriendelijk design van studio Jux en jurkjes van studio Ruig (200-300 euro). Voor de mannen zijn er shirts van ecokatoen en gerecycled textiel van Halona (60 euro) en strakke broeken met een contrasterende band van het Franse Etudes-Hixsept (125 euro). Allemaal zijn het unieke ontwerpen, gemaakt van mooie materialen als satijn, leer en wol.

Naast kleding zijn er ook ansichtkaarten van Marloes Kroeze, tasjes van Renske Versluijs, Hollandse huisjes-kettinkjes van Jenna Postma (25 euro), sjaaltjes van Dido Yland en handgeprinte panty’s met opvallende prints van Les Queues de Sardines (44,50 euro).

Hoe ziet het eruit

Wit, strak en ruimtelijk. De ijzeren kledingrekken worden met elkaar verbonden door een meterslang knalgeel snoer, hier en daar met een gloeilamp eraan. De twee paskamers zijn van binnen bekleed met kurk. In de glazen toonbank liggen kettinkjes, ringen, oorbellen en horloges netjes uitgestald.

Hoe word je geholpen

Vriendelijk en behulpzaam. Afwisselend staan Karsdorp en Belhadj in de winkel. In alle rust wandelen we langs de kledingrekken. Pas als we iets pakken, laat Belhadj van zich horen.

Bij elk kledingstuk hoort een verhaal, en dat verhaal vertellen ze hier graag. Mijn vriend past een linnen blouse van het Amsterdamse label Delikatessen (150 euro). „Dit merk is perfect voor lange, slanke mannen,” zegt een enthousiaste Belhadj. Daarna volgt een verhaal over de oorsprong van Delikatessen en de samenwerkingen van het label met andere ontwerpers. Bij het afrekenen worden nog even de wasvoorschriften opgezocht en doorgesproken. Volgende keer zijn er misschien ook gympen en meubeltjes van beginnend ontwerptalent te koop, krijgen we nog te horen.

Voor wie

Liefhebbers van bijzondere designermode en originele accessoires van jong ontwerptalent, die voor een unieke outfit nét wat meer willen betalen.

Puha, Voorstraat 48, Utrecht. puha.nl