Jeugd-EK in Israël was altijd al het toernooi van Van Gaal

Bondscoach Van Gaal bekijkt Jong Oranje tijdens de halve finale tegen Italië. Coach Pot: „Ik ben bepalend.”

TEL AVIV - Coach Cor Pot (M) van Jong Oranje maakt met zijn technische staf een wandeling over de boulevard van Tel Aviv een dag voor de halve finale tegen Italie. ANP KOEN VAN WEEL
TEL AVIV - Coach Cor Pot (M) van Jong Oranje maakt met zijn technische staf een wandeling over de boulevard van Tel Aviv een dag voor de halve finale tegen Italie. ANP KOEN VAN WEEL ANP

Nu Louis van Gaal vrijdagnacht met KLM-vlucht KL0461 is gearriveerd in Tel Aviv en de Nederlandse bondscoach op een steenworp afstand van het spelershotel van Jong Oranje zijn intrek zou hebben genomen in het Dan Hotel, kan het EK voor spelers onder de 21 voor Nederland echt beginnen. De generaal komt zijn troepen inspecteren, te beginnen in de halve finale tegen Jong Italië zaterdagavond. Precies een jaar minus drie dagen voor het openingsduel van het WK in Brazilië.

Het EK in Israël was altijd al Van Gaals toernooi, vanaf het moment dat hij had aangekondigd om zelf te komen kijken als coach Cor Pot met zijn team er in zou slagen de halve finales te halen. Jong Oranje is: zijn spelers, zijn proeftuin en (deels) zijn staf. En, niet te vergeten, zijn masterplan Jeugdvoetbal 2001-2011 dat ten grondslag lag aan de vorming van veertien regionale jeugdopleidingen in Nederland.

Het was de belangrijkste nalatenschap van zijn eerste termijn als bondscoach, die eindigde toen hij zich met Oranje niet wist te kwalificeren voor het WK 2002. En precies de jongens hier in Israël zijn van de eerste generatie die gedurende een deel van de jeugdopleiding van het masterplan heeft geprofiteerd.

En zo heeft Van Gaal allang zijn stempel op dit toernooi gedrukt. Vanuit Azië, waar hij met het ‘echte’ Oranje een oefentrip afwerkte, kritiseerde hij het spel van Jong Oranje in de eerste twee (gewonnen) wedstrijden. Pot geïrriteerd: „Het is altijd makkelijk om van buitenaf wat te zeggen.”

De spelers tonen zich ingenomen met de komst van de bondscoach. Bruno Martins Indi bijvoorbeeld, voor wie de bondscoach „heel veel” betekent. De verdediger debuteerde onder Van Gaal in Oranje en speelde al negen interlands. En Marco van Ginkel, die in november in een oefenwedstrijd tegen Duitsland zijn debuut maakte: „Altijd leuk, maar verder kun je er als speler niet heel veel mee. Hij wil ook gewoon kijken hoe het er aan toe gaat. Logisch in aanloop naar het WK.”

Ooit schoof Van Gaal, als technisch directeur van Ajax, tijdens een trainingskamp met een plastic stoeltje aan langs het veld. Coach Ronald Koeman was zeer ontstemd. Pot heeft bij Jong Oranje de grenzen alvast afgebakend. De bondscoach slaapt niet in het spelershotel. Kijken mag, praten met spelers liever niet. „Dat is aan Van Gaal, maar hij komt hier eigenlijk als iedere andere supporter. Net als [KNVB-directeur] Bert van Oostveen bijvoorbeeld”, zegt een woordvoerder van de voetbalbond.

Pot verzet zich al weken tegen het beeld dat hij moet doen wat Van Gaal wenst. Het klopt d at hij de basiself in het laatste groepsduel woensdag tegen Spanje spaarde omdat Van Gaals mannen in de staf daarop aandrongen. Ja, het waren conditietrainer René Wormhoudt en inspanningsfysioloog Jos van Dijk die Pot er van overtuigde niet vier keer in anderhalf week hetzelfde Jong Oranje te laten opdraven. Maar om hier nu de lange arm van Van Gaal in te zien? Waarom zou hij eigenhandig een nuttige krachtmeting met Spanje verijdelen?

Tijdens het trainingskamp in Doorwerth vorige maand zei Pot zich niet in te kunnen denken dat het voor de WK-voorbereiding beter zou zijn als Van Gaal de groep onder zijn hoede nam. „Daar kan ik me niets bij voorstellen. Ik heb het proces in gang gebracht. Ik heb ze er vanaf Onder-19 uitgehaald en geselecteerd, ik heb ze opgesteld en ervoor gezorgd dat ze doorgaan naar het Nederlands elftal. Als je dan de kwalificatie wint, via de playoffs, kan je toch niet zeggen: we gaan Cor Pot er even afhalen en we laten Van Gaal dit toernooi doen?”

Pot mag een kleine claim leggen op de ontwikkeling van deze generatie nieuwe internationals. Toen Kevin Strootman nog met Sparta in de eerste divisie speelde, maakte Pot hem aanvoerder van Jong Oranje.

Dat hij inhoudelijk met Van Gaal spreekt over voetbal tijdens dit toernooi „is een misverstand”, aldus Pot. „We hebben voor het toernooi overleg gehad, en doen dat ook achteraf. Ik ben nu bepalend. Dat is toch niet zo gek? We hebben heel goed contact, altijd gehad. Op een gegeven moment moeten er beslissing genomen worden, die neem ik dan voor Jong Oranje. En hij voor het Nederlands elftal. Ik draag ze straks weer over en hij kan er mee doen wat hij wil. Hij krijg alle gegevens die hij hebben wil. Wat wil ie nog meer?”