Inspecteer veiligheid schoolkluizen, zegt VO-Raad na examenfraude

De Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam, waar 24 examens uit de kluis zijn gestolen. De VO-Raad wil dat de veiligheid van schoolkluizen geïnspecteerd wordt.
De Ibn Ghaldoun-school in Rotterdam, waar 24 examens uit de kluis zijn gestolen. De VO-Raad wil dat de veiligheid van schoolkluizen geïnspecteerd wordt. Foto ANP / Martijn Beekman

Zodra de examenfraude is afgewikkeld doen scholen er goed aan de veiligheid van hun bewaarkamers en schoolkluizen onder de loep te nemen. Dat zei een woordvoerder van de belangenvereniging voor het voortgezet onderwijs VO-raad vanmiddag.

Voor de kamers en kluizen waar de examens liggen bestaan nog geen wettelijke regels of voorschriften. Zodra de examens volgens strenge protocollen bij de school zijn afgeleverd, geldt voor de schooldirecteur dat hij de opgaven geheim moet houden. Hij mag zelf weten hoe hij dat doet. De veilige bewaring moet wel zijn omschreven in een eigen examenregelement. Ook geeft de VO-raad in een protocol aanbevelingen, maar die zijn niet bindend, aldus de woordvoerder tegen persbureau Novum:

“Dat willen we ook niet, het verschilt per school wat de mogelijkheden zijn. Alleen al omdat ieder gebouw anders is.”

Over de veiligheid van de kluizen bestaan vragen sinds 24 examens uit de bewaarkamer van de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun zijn gestolen. De examens lagen achter een stevige deur, maar de inbrekers zijn vermoedelijk via het dak binnengekomen.

Om herhaling te voorkomen doen scholen er goed aan nog eens na te gaan of hun examens veilig liggen, stelt de woordvoerder. Hij benadrukt dat Ibn Ghaldoun een uitzondering is. “Het is voor het eerst in tientallen jaren dat er iets fout gaat.”

VO-Raad ziet niets in externe controleurs

Strengere eisen bij het afnemen van de examens, zoals het aanstellen van een controleur van buiten de school, vindt de woordvoerder niet nodig. De suggestie dat scholen zelf examens voor het afnemen zouden kunnen verspreiden onder de leerlingen om zo beter te scoren vindt hij vergezocht:

“Leraren zijn professionals die hun vak heel serieus nemen. Als een school zoiets doet, is er altijd wel iemand die aan de bel trekt. Daar komt bij dat zoiets nog nooit is gebeurd. Wij denken niet dat je het veiliger maakt door een externe controleur aan te stellen.”