Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Honderden betogen in Hong Kong tegen uitlevering Snowden aan VS

De betogers in Hong Kong zijn kritisch over de praktijken van de Amerikaanse overheid.
De betogers in Hong Kong zijn kritisch over de praktijken van de Amerikaanse overheid. Foto AP / Kin Cheung

Honderden mensen hebben vanmiddag in Hong Kong betoogd tegen uitlevering van klokkenluider Edward Snowden aan Amerika. Betogers droegen borden met zich mee met daarop teksten als ‘Verdedig de vrije meningsuiting’. Snowden houdt zich waarschijnlijk schuil in Hong Kong, hoewel zijn precieze verblijfplaats onbekend is.

De demonstranten, bij elkaar gebracht door 27 maatschappelijke organisaties, overhandigden een brief aan het Amerikaanse consulaat in Hong Kong, dat een uitleveringsverdrag met de VS heeft. In de brief stellen de organisaties dat Amerika de mensenrechten van burgers wereldwijd schendt door op grote schaal privégegevens via social media als Facebook te verzamelen.

Snowden onthulde zondag het lek te zijn achter de openbaarmaking van een grote vracht geheime informatie over het Amerikaanse PRISM-programma, waarover The Guardian en The Washington Post als eerste berichtten. In een interview met de South China Morning Daily zei Snowden donderdag dat de NSA ook honderden cyberaanvallen heeft gepleegd op doelwitten in Hong Kong en China.

De Chinese partijkrant Global Times schreef gisteren dat China er goed aan zou doen Snowden uit te horen over de details van het PRISM-programma. Volgens de krant kan Snowden informatie verschaffen die de Chinese kennis van cyberspace kan verruimen en de positie van China aan de onderhandelingstafel met de Verenigde Staten kan verbeteren. “Snowden is een staatsmisdadiger voor de VS, maar wat hij doet, komt de wereld ten goede”, aldus de Global Times.

De krant waarschuwt dat de publieke opinie zich tegen de Chinese regering en het bestuur van Hong Kong kan keren als zij besluiten Snowden uit te leveren.

Snowden niet welkom in Groot-Brittannië

Groot-Brittannië liet gisteren weten dat Snowden daar vooral niet welkom is. Het land waarschuwde luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld de klokkenluider niet toe te laten op vluchten naar het land. Het ministerie van Binnenlandse zaken zou de Amerikaan schadelijk voor het “algemeen belang” achten, zei een diplomaat. Maatschappijen die Snowden wel vervoeren, kunnen een boete van tweeduizend pond tegemoet zien.