Hervormingsgezinde Rohani ruim aan kop bij Iraanse verkiezingen

Rohani geldt als pragmaticus en zou betere banden met het Westen nastreven.
Rohani geldt als pragmaticus en zou betere banden met het Westen nastreven. Foto AP / Vahid Salemi

De meest hervormingsgezinde Iraanse presidentskandidaat, Hassan Rohani, lijkt veruit de meeste stemmen te hebben gekregen bij de verkiezingen van gisteren. Na het tellen van 65 procent van de stemmen stond Rohani vanmiddag op 51 procent.

Hoewel het naar verwachting nog een aantal uren duurt voordat de officiële uitslag van de verkiezingen bekend wordt gemaakt, heeft Rohani op dit moment een grote voorsprong op zijn rivalen. De burgemeester van Teheran, Mohammad Baqer Qalibaf, stond vanmiddag op de tweede plaats met 15,1 procent. Hardliner Saeed Jalili, een vertrouweling van opperste leider Ali Khamenei, staat voorlopig vierde en stelt met een score van 11,2 procent teleur.

Als Rohani daadwerkelijk meer dan 50 procent van de stemmen haalt, is hij direct gekozen als de nieuwe president van Iran. Indien Rohani minder dan 50 procent haalt, neemt hij het aanstaande vrijdag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op tegen de nummer twee van de eerste ronde.

Een overwinning van Rohani zou voor veel Iraniërs een opluchting zijn, twitterde onze correspondent Thomas Erdbrink vanuit Teheran:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink A Rowhani victory would mean breathing space for ordinary Iranians who feel suffocated by security atmosphere
Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Rowhani’s likely victory is also a victory for former presidents Khatami and Hashemi who strongly supported him.

Erdbrink denkt dat Rohani ook een eventuele tweede ronde zal winnen:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Iran the day after: Rowhani victory still not official, but according to latest results he would win in a run off.

Rohani geldt als hervormingsgezinde pragmaticus

De 64-jarige Rohani geldt als een hervormingsgezinde geestelijke die dichtbij de tegenwoordig als hervormer beschouwde oud-president Rafsanjani staat. Rafsanjani zelf werd als kandidaat geschrapt. Rohani leidde de nucleaire onderhandelingen met de internationale gemeenschap onder oud-president Mohamed Khatami accepteerde in 2003 de bevriezing van het verrijkingsprogramma, iets waarvan nu geen sprake is.

De zes kandidaten die aan de presidentsverkiezingen van gisteren mochten deelnemen werden overigens zorgvuldig geselecteerd door de Raad van Hoeders van de Grondwet. De president bestiert in Iran officieel de dagelijkse zaken, maar heeft in de praktijk weinig macht. De echte macht ligt bij opperste leider Khamenei. Hij bepaalt ook de buitenlandpolitiek van Iran.

De stembussen in Iran sloten gisteravond een paar uur later omdat er bij veel stemlokalen nog rijen stonden. De autoriteiten schatten dat zo’n 70 procent van de kiesgerechtigde bevolking naar de stembus kwam.