Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Luchtvaart

Google stuurt ballonnen naar de ruimte (en die zorgen voor internet op aarde)

Google kondigde gisteravond met ‘Project Loon’ een bijzonder nieuw project aan: het internetbedrijf gaat ballonnen naar de stratosfeer sturen om ervoor te zorgen dat er op veel meer plekken op aarde internet beschikbaar is. Het project, dat nog in een experimentele fase zit, maakt gebruik van bijzondere technieken.

Met Loon hoopt Google veel meer mensen wereldwijd van een internetverbinding te kunnen voorzien.
Met Loon hoopt Google veel meer mensen wereldwijd van een internetverbinding te kunnen voorzien. Foto screenshot google.com/loon

Google kondigde gisteravond met ‘Project Loon’ een bijzonder nieuw project aan: het internetbedrijf gaat ballonnen naar de stratosfeer sturen om ervoor te zorgen dat er op veel meer plekken op aarde internet beschikbaar is. Het project, dat nog in een experimentele fase zit, maakt gebruik van bijzondere technieken.

Doel van het nieuwe project van Google is om miljoenen extra mensen toegang te geven tot het internet. In onderstaand uitlegfilmpje wordt gesteld dat lang niet iedereen al toegang heeft tot het internet, zoals vaak wordt gedacht. Twee op de drie mensen heeft zelfs nog geen (of zeer beperkte) toegang tot het internet. Dat heeft onder meer te maken met de moeilijkheden van het aanleggen van internetverbindingen in bijvoorbeeld bergachtige gebieden.

De fysieke beperkingen van toegang tot het internet zouden met Project Loon moeten worden opgeheven. Google stuurt 30 ballonnen de ruimte in die tegen hoge druk bestand zijn. De ballonnen hebben een diameter van ongeveer 15 meter en zullen op zo’n 20 kilometer hoogte rond de aarde gaan vliegen. Ter vergelijking: een vliegtuig vliegt ongeveer op 10 kilometer hoogte. De ballonnen hebben dus geen last van vliegverkeer en hebben in de stratosfeer ook niet te maken met snel veranderende windsterktes waardoor de ballonnen op afstand goed bestuurbaar zijn. Meer details over de ballonnen en hun aansturing lees je in het blog van Google over het project.

De ballonnen communiceren met internetantennes op de grond. De internetverbinding die de 30 ballonnen tot stand brengen zal schokkerig zijn, maar Google hoopt het aantal ballonnen op termijn dusdanig te kunnen vermeerderen dat een verbinding met de snelheid van 3G wordt doorgegeven. Eén ballon moet 100 dagen in de ruimte kunnen blijven en zou verbinding moeten geven aan een gebied van 40 kilometer rondom het punt waar ze hangen. De eerste ballonnen worden gelanceerd in Nieuw-Zeeland, waar 50 mensen de gloednieuwe internetverbinding zullen gaan testen.

Omdat het project nog in de kinderschoenen staat, zoekt Google partners die het bedrijf verder kunnen helpen met het ontwikkelen van Loon. Updates of de voor- en achteruitgang van het project zijn te vinden op de Google +-pagina van het project.