Geen finaleplek voor Jong Oranje na verlies tegen Italië

Georginio Wijnaldum (rechts) van Jong Oranje in duel met Vasco Regini (links) van Jong Italië.
Georginio Wijnaldum (rechts) van Jong Oranje in duel met Vasco Regini (links) van Jong Italië. Foto ANP / Koen van Weel

Jong Oranje is er vanavond in het Israëlische Petach Tikva niet in geslaagd de finale van het EK te bereiken. In de 78e minuut maakte Fabio Borini namens Jong Italië de enige goal van de wedstrijd.

Aan het doelpunt van Italië ging een fout van Mike van der Hoorn vooraf. De centrale verdediger van FC Utrecht, die even daarvoor de geblesseerd uitgevallen Stefan de Vrij was komen vervangen, liet zich op kinderlijke wijze aftroeven door Borini. De spits van Liverpool liet vervolgens doelman Jeroen Zoet kansloos.

Jong Oranje had in de eerste helft afstand van Italië kunnen nemen. Adam Maher schoot de bal in de vierde minuut uit een vrije trap op de kruising. Wat later kwam de middenvelder van AZ net tekort om een schot van Kevin Strootman binnen te tikken. Bovendien leek Nederland bij een overtreding op Maher een penalty te worden onthouden.

Italië liet zich pas vlak voor rust voor het eerst gelden met een schot van Borini in het zijnet. In de tweede helft waren de krachtsverschillen kleiner en gaven beide ploegen nauwelijks kansen weg. De misser van Van der Hoorn bleek uiteindelijk doorslaggevend, al kreeg invaller Leroy Fer uit een corner nog een goede kans om er een verlenging uit te slepen.

Eerder vanavond werd de andere halve finale gespeeld. Spanje, de titelverdediger, was daarin veel te sterk voor Noorwegen: het werd 3-0 door doelpunten van Rodrigo, Isco en Morata. De finale tussen Spanje en Italië is aanstaande dinsdag om 18:00 uur.

Het wedstrijdverslag komt van persbureau Novum.