Frauduleuze wetenschap uit de koker van farmareus GSK

Het zwartepieten is begonnen, zo blijkt uit het blog Spoonful of medicine op de website van het blad Nature Medicine. Het Britse farmaceutische concern GlaxoSmithKline (GSK) heeft zijn onderzoeksdirecteur in China Jingwu Zhang (foto) op staande voet ontslagen omdat deze laatste auteur was van een wetenschappelijk artikel waarmee blijkt te zijn gerommeld. Het verscheen in 2010 in Nature Medicine. Zhang ontkent dat hij heeft gefraudeerd, maar zegt dat hij als leidinggevende natuurlijk wel eindverantwoordelijk was. De eerste auteur van het artikel, Xuebin Liu, zegt dat hij zelf ontslag heeft genomen bij GSK. Ja, er waren wat gegevens verwisseld, gaf hij toe aan Spoonful, “omdat we toen een beetje haast hadden”.

GSK eist nu dat het artikel, dat nu al 66 keer is geciteerd, wordt ingetrokken. Maar de redactie van Nature Medicine wil dat eerst alle auteurs daarmee instemmen voor het daartoe over gaat. Liu zegt dat hij op dit moment nog geen handtekening heeft gezet, en Zhang die “geschokt” is door de voortvarendheid van zijn inmiddels ex-werkgever, zegt onschuldig te zijn.

De zaak kwam aan het rollen door geruchten over fraude op Chinese blogs. GSK startte een intern onderzoek naar de studie die ging over de rol van de stof interleukine 7 bij het activeren van afweercellen bij patiënten die lijden aan de auto-immuunziekte ms. Het concern kwam tot de slotsom dat data die werden toegeschreven aan cellen van ms-patiënten ofwel afkomstig waren van gezonde donors, ofwel niet herleidbaar waren.

Sander Voormolen