Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Erdogan waarschuwt: Taksimplein moet morgen leeg zijn

Een vrouw op het Taksimplein demonstreert tegen Erdogan. De Turkse premier gaf vanavond een waarschuwing af: uiterlijk morgen moet het plein leeg zijn.
Een vrouw op het Taksimplein demonstreert tegen Erdogan. De Turkse premier gaf vanavond een waarschuwing af: uiterlijk morgen moet het plein leeg zijn. Foto AFP / Marco Longari

De demonstranten op het Taksimplein moeten daar uiterlijk morgen weg zijn, anders zullen de veiligheidstroepen ingrijpen. Dat zei de Turkse premier Erdogan zojuist tijdens een toespraak, waar tienduizenden van zijn aanhangers op afkwamen. Rond 20:00 uur vanavond begon de politie met het schoonvegen van het plein en het park.

http://youtu.be/Whw5GN5wRM4

“We hebben onze campagne in Istanbul morgen. Ik zeg het duidelijk: het Taksimplein moet geëvacueerd worden, en anders weten de veiligheidstroepen van dit land wel hoe ze moeten evacueren.”

Maar de demonstranten zullen niet weggaan

Volgens Bram Vermeulen, onze correspondent in Turkije, kan het een spannend weekend worden in Istanbul:

“Erdogan heeft in de afgelopen drie dagen meerdere keren gezegd dat het plein binnen 24 uur leeg moet zijn. Nu wil hij het dus schoonvegen. Op Taksim is al te zien dat de oproerpolitie positie kiest, zich in de verschillende hoeken opstelt. Ze zullen vannacht of morgenochtend wel ingrijpen.”

En de demonstranten? Hoe reageren die op de waarschuwing?

“Die gaan niet weg, dat hebben ze vandaag nog gezegd. Dus het kan nog een spannend weekend worden.”

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Erdogan screaming on top of his voice ,,the police knows how to clean Taksim.”

Erdogan richtte zich in zijn toespraak tot de demonstranten met goede bedoelingen - die drukte hij op het hart zich te onderscheiden van de ‘extremisten’. Vermeulen over dat onderscheid:

“Dat is er inderdaad. Je hebt de mensen die vreedzaam demonstreren, die dit zien als een soort Occupy Taksim. Maar er zijn ook vechtersbazen, de jongens die met stenen gooien en molotovcocktails bij zich hebben.”

Update 19:58 uur: De Turkse politie is begonnen met het schoonvegen van het Taksimplein en het Gezipark. Ze zetten waterkanonnen en traangas in.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen police started moving into gezipark, people running for teargas

Erdogan tegen aanhangers: jullie zijn de stille massa

De Turkse premier Erdogan haalde tijdens die toespraak - in Sincan, de voorstad van Ankara - uit naar de demonstranten die sinds eind mei op het Taksimplein in Istanbul bivakkeren. Erdogan zei tegen de toegestroomde menigte dat zij de ‘stille massa’ vertegenwoordigen, terwijl de anderen een ‘complot’ tegen zijn regering opzetten.

Eerder benadrukte de premier dat de bijeenkomst van vandaag en een tweede die voor morgen gepland staat niet opgezet zijn als tegengeluid voor de demonstranten, maar als onderdeel van een vroege verkiezingscampagne. In maart 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Turkije.

Voordat Erdogan arriveerde, waren tienduizenden mensen al samengekomen in Sincan. Ze hesen een gigantisch portret van de premier boven het podium waar hij zou gaan spreken.

De demonstraties van de afgelopen weken begonnen als verzet tegen bouwplannen in het Gezipark, bij het Taksimplein, maar groeiden al snel uit tot een bredere protestbeweging tegen het beleid van Erdogans conservatieve regering.