Diederik Stapel gaat het toneel op

De gevallen hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel gaat het toneel op met schrijver A.H.J. Dautzenberg. Onder de noemer ‘De Fictiefabriek’ maken zij een brievenboek en een theatervoorstelling, zo kondigde de schrijver vrijdag aan. Het toneelstuk zal gaan over twee mannen die „het niet redden zonder fantasieën en illusies”.

Dautzenberg, die eerder een spel met fictie speelde in gefingeerde interviews en recensies, schreef eerder een pamflet over Diederik Stapel. Daarin karakteriseerde hij hem als „een man die met zijn fantasie impact heeft, de boel aan de gang krijgt. We hebben eindelijk een schrijver die de kracht van het woord volledig weet te benutten en wat doen we? We verketteren hem, we nagelen hem aan de schandpaal.”

Stapel publiceerde al het boek Ontsporing over zijn ontmaskering in 2011, toen bleek dat hij talloze onderzoeken als sociaal psycholoog verzonnen had. Deze krant noemde het boek zowel een mea culpa als een „egomane act”. Dautzenberg bekeek dat anders: „Door zijn voormalige werkgever, de Universiteit van Tilburg, wordt hij volledig afgebrand. Alsof de universiteit géén fictiefabriek is. Noem mij twee hoogleraren die op basis van dezelfde feiten tot eenzelfde conclusie komen.”

Vorige maand meldde zakenblad Quote dat Stapel zijn ervaringen te gelde wil gaan maken als ‘coach en strategisch adviseur’. Het boek De Fictiefabriek moet over een jaar verschijnen, de voorstelling staat gepland voor het theaterseizoen 2014-2015.

Dautzenberg en Stapel waren vrijdag niet beschikbaar voor een toelichting.