De minst slechte optie

De toezichthouder van de Chinese effectenbeurs heeft de minst slechte optie gekozen om beursgangen weer op gang te brengen. Nieuwe ontwerpregels zullen bedrijven mogelijk aansporen om aandelen goedkoop aan te bieden. Dat zal waarschijnlijk het denkbeeld van investeerders bevestigen dat het de taak van de autoriteiten is om te garanderen dat aandelenprijzen altijd stijgen. Maar de drastische maatregelen zijn mogelijk de enige manier om het vertrouwen in de Chinese effectenmarkten te herstellen.

De voorstellen, die op 7 juni zijn onthuld door de Chinese Reguleringscommissie voor Effecten, variëren van verstandig tot omstreden. Onder het eerste vallen regels waarbij een deel van de nieuwe aandelen wordt gereserveerd voor institutionele beleggers. Dat moet leiden tot stabieler eigendom van bedrijven. Ook wordt een handelsverbod van maximaal drie jaar opgelegd aan makelaars van assurantiën die misleidende documenten opstellen. Dat moet ervoor zorgen dat minder frauduleuze bedrijven de markt opgaan.

Meer omstreden zijn regels met beperkingen over wanneer aandeelhouders kunnen verkopen. Ingewijden worden verplicht om binnen twee jaar na de beursgang geen aandelen te verkopen onder de beginprijs. Als de koers binnen zes maanden onder de beginprijs zakt, gaat die periode opnieuw in.

De voorgestelde regels lijken bedoeld om potentiële investeerders gerust te stellen dat beursgangen meer zijn dan een weg voor eigenaren om aandelen te slijten aan goedgelovige speculanten. Het probleem is echter dat bedrijven een sterke prikkel krijgen om aandelen een te lage prijs te geven, zodat de koers na de beursgang waarschijnlijk oploopt. Beleggers zouden daaruit kunnen opmaken dat nieuwe aandelen zeker zullen stijgen.

Dergelijke regels horen niet thuis op een volwassen effectenbeurs. China is echter nog lang niet volwassen. Lage koersen en enkele geruchtmakende fraudezaken hebben ertoe geleid dat beursgangen zijn gestopt: sinds november is geen enkele Chinese onderneming een notering aangegaan in het vasteland van China. Vorig jaar bracht kapitaal van beleggers volgens de People’s Bank of China slechts 1,6 procent van de financieringsbehoefte in China op. Als investeerders denken dat de markt tegen hen is, kan het nodig zijn expliciete maatregelen in hun voordeel te nemen om ze terug te winnen.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Frank Kuin.