Auto van de week

De Tuscan is de Fyra onder de sportwagens.

http://www.autogaleria.hu -
http://www.autogaleria.hu -

Je moet een groot hart hebben om je te verheugen op de mogelijke terugkeer van het Britse sportwagenmerk TVR; rampzalige auto’s.

In 2004 werd TVR overgenomen door de Rus Nikolaj Smolenski. Tot 2007 produceerde de fabriek in Blackpool auto’s, daarna werd het stil. Nu heeft TVR een nieuwe eigenaar, een Brit. Respect als hij dat sterfhuis weer bewoonbaar maakt.

Hels was mijn laatste TVR-ervaring met de schitterende Tuscan. Een beetje file dreef de motor naar het kookpunt, een fatsoenlijk koelsysteem ontbrak. De versnellingspook werd gloeiend heet, de binnenspiegel hing los. Blij was ik met de startkabels die ik veiligheidshalve had meegekregen; op de eerste testdag weigerde de Tuscan dienst na elke tussenstop. Hij zou 290 moeten halen, maar het leek uitgesloten dat hij bij benadering zijn opgegeven 350 pk leverde. Met dat vermogen had hij als lichtgewicht, 1.100 kilo, gehakt moeten maken van de BMW 530D die me op de Autobahn eenvoudig bijhield. Boven de 230 werd zijn weggedrag gevaarlijk onvoorspelbaar. De nochtans onuitwisbare herinnering aan ontwerp en geluid, beide verpletterend, is de kurk waarop de TVR-illusie drijft. Wil ik een Tuscan? Ja. Voilà, zolang er sadomasochisten zijn is er hoop voor TVR. Design is opium van het volk. (BvP)