Amerikaanse regering vroeg Facebook naar 19.000 accounts

Facebook ontkende na de onthullingen van The Guardian van het PRISM-programma te hebben geweten.
Facebook ontkende na de onthullingen van The Guardian van het PRISM-programma te hebben geweten. Foto Reuters / Robert Galbraith

De Amerikaanse overheid heeft in de laatste helft van vorig jaar tussen de 9.000 en 10.000 keer informatie opgevraagd over gebruikers van Facebook. Dat heeft Facebook afgelopen nacht bekendgemaakt.

In sommige verzoeken werd informatie over meerdere accounts opgevraagd, waardoor over 18.000 tot 19.000 gebruikers informatie werd opgevraagd. In 79 procent van de gevallen gaf Facebook de opgevraagde informatie. Facebook heeft wereldwijd 1,1 miljard gebruikers.

Gegevens gebruikt voor bestrijding criminaliteit en terreur

De informatie werd onder meer opgevraagd door lokale en federale overheden om vermiste kinderen terug te vinden, voortvluchtigen te volgen en terroristische bedreigingen te onderzoeken. De advocaat van Facebook, Ted Ullyot, zei daarover tegen persbureau AP:

“We wijzen regelmatig verzoeken af of eisen van de overheid dat die het verzoek substantieel afschaalt. Ook geven we soms simpelweg veel minder informatie dan waar om is gevraagd. We geven alleen zo veel informatie als de wet vereist.”

Facebook mag niet onthullen hoeveel verzoeken het kreeg van een specifieke overheidsdienst. Ook mag het niet aangeven hoeveel verzoeken over een bepaald onderwerp binnenkwamen. In de getallen is wel het aantal verzoeken die te maken hebben met de nationale veiligheid meegenomen. Eerder mocht dat niet.

Ook Microsoft brengt gegevens naar buiten

Microsoft bracht vannacht ook gegevens over het aantal informatieverzoeken van de Amerikaanse overheid naar buiten. Het bedrijf kreeg in de laatste zes maanden van vorig jaar tussen de 6000 en 7000 aanvragen van overheidsdiensten. Daarbij waren volgens Microsoft de accounts van tussen de 31.000 en 32.000 klanten in het spel.

Hoewel Microsoft net als Facebook zegt dat het bedrijf de informatie in overleg met de overheid heeft vrijgegeven, stelde Microsoft dat het meer informatie zou willen geven dan nu is toegestaan. Google stelde gisteravond in een verklaring ook met informatie te willen komen, maar is daarover op dit moment nog in gesprek met de overheid.

Onthulling PRISM leidde wereldwijd tot ophef

Vorige week onthulden de Britse krant The Guardian en de Washington Post dat de Amerikaanse overheid via een omvangrijk afluisterprogramma, genaamd PRISM, toegang heeft tot alle internetgegevens van bedrijven als Google, Apple en Facebook. De FBI en de NSA stellen dat dit van vitaal belang is voor de nationale veiligheid.