Zelfs voor jaren 80 had Andie eigenzinnige kledingstijl

Molly Ringwald slaat als Andie een upperclass jongen aan de haak.
Molly Ringwald slaat als Andie een upperclass jongen aan de haak.

Pretty in Pink (Howard Deutch, 1986) RTL 8, 20.30 - 22.30 uur

Afgelopen jaar gaf Molly Ringwald een meervoudig antwoord op de vraag die bij sommigen die in de jaren tachtig opgroeiden af en toe opkomt: wat doet zij tegenwoordig? Eerst verscheen haar roman When It Happens to You, in april gevolgd door een cd met jazzstandards, Except Sometimes. Dat laatste is minder verwonderlijk dan het lijkt: voordat zij ging acteren, zong ze al met haar vader, jazzpianist Bob Ringwald.

Samen met een aantal andere acteurs – de Brat Pack – die meespeelden in door John Hughes (The Breakfast Club, Sixteen Candles) geschreven of geregisseerde films, was de roodharige Ringwald in de jaren tachtig een enorme ster.

In Pretty in Pink speelt zij Andie, een innemend meisje met een zelfs voor de jaren 80 geheel eigen kledingstijl. De film is echter nauwelijks gedateerd, de parallellen met nu liggen voor het oprapen: economische crisis, hoge werkloosheid.

Andie woont samen met haar werkzoekende vader en heeft een beste vriend met de bijnaam Duckie. Als Blane, een jongen van goede afkomst, interesse in haar toont, worden de standsverschillen op scherp gezet. Uit schaamte voor haar arme buurt mag Blane haar niet thuis afzetten. Blanes aalgladde yuppievriend dreigt de vriendschap met hem op te zeggen als hij met Andie blijft omgaan. Maar zijn zij echt ‘The Misfits’, zoals de filmposter die even voorbijflitst doet vermoeden?