‘VS sturen wapens om Syrische rebellen te helpen en overweegt no-flyzone’

Foto EPA / Michael Reynolds

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vannacht zijn goedkeuring verleend aan het steunen van de Syrische rebellen. De VS sturen wapens en militaire hulp om de oppositie te helpen het regime van Assad omver te werpen, zo meldt persbureau AP op basis van bronnen dichtbij het Witte Huis. Volgens SkyNews zou het Witte Huis de berichten bevestigen.

De beslissing komt nadat het Witte Huis vannacht bekendmaakte zeker te weten dat Syrië chemische wapens heeft gebruikt. Daarmee heeft het land volgens de VS de “rode lijn” overschreden. Senator John McCain zei dat hem gisteren is verteld dat Obama wapens gaat verstrekken aan de rebellen. Het betekent voor de VS een actievere rol in het conflict: tot nu toe stuurde Amerika alleen medische hulp.

Volgens NRC-redacteur Carolien Roelants is het weer een stapje verder voor de VS:

“Dat Syrië chemische wapens heeft gebruikt is nu officieel vastgesteld, dat zal meespelen in de beslissing. Maar ook het argument dat de rebellen onder de voet gelopen worden door de regeringstroepen zal de VS overtuigd hebben om nu wapens te sturen.”

De Verenigde Staten overwegen al maanden wapenleveranties aan de opstandelingen. Washington is bang dat de wapens in handen vallen van moslimextremisten. Obama heeft een interventie door Amerikaanse troepen ter plaatse al uitgesloten. Maar volgens diplomaten in Turkije zou de VS wel een luchtmachtmissie overwegen om een no-flyzone af te dwingen, meldt Reuters vanmorgen.

Een VN-rapport zei onlangs dat het “aannemelijk” is dat er beperkte hoeveelheden chemische wapens zijn gebruikt in Syrië door zowel de regering van Assad als door de rebellen. Op basis van interviews met slachtoffers, medici en andere getuigen wijzen de meeste getuigenissen erop dat vooral de regering-Assad deze wapens zou hebben ingezet.