16 jaar cel voor schietpartij op kickboksgala

Poster van het kickboksgala 'The Battle of Zijtaart'.

De 32-jarige Siamak S. uit Veghel is vandaag veroordeeld tot 16 jaar celstraf, omdat hij in november tijdens een grote vechtpartij op een kickboksgala in Zijtaart de 37-jarige kickbokspromotor Youssef Sabbahi doodschoot. Hij schoot ook diens broer neer. Het OM had 20 jaar cel tegen hem geëist.

De straf viel lager uit, omdat de rechtbank niet denkt dat de verdachte van plan was de mannen te vermoorden. Er is daarom geen bewijs voor moord en poging tot moord, maar wel voor doodslag en poging tot doodslag. De verdachte werd naast zijn celstraf veroordeeld tot het betalen van ruim 13.000 euro schadevergoeding aan de nabestaanden van Sabbahi en ruim 12.000 euro aan het andere slachtoffer.

De rechter wees het beroep op zelfverdediging uit angst of paniek af. Er is geen bewijs dat een vriend van Siamak S. dreigde te worden doodgeslagen, zoals hij zelf verklaarde. De verdediging was ‘volstrekt disproportioneel’ volgens de rechters.

De aanleiding voor de vechtpartij zou een sluimerend conflict tussen twee sportscholen in Veghel zijn geweest.