Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rekenfout in rapport over belang brievenbusfirma’s

Hoogleraren beweren dat er een rekenfout zit in het SEO-rapport over het belang van brievenbusfirma's voor de Nederlandse economie.
Hoogleraren beweren dat er een rekenfout zit in het SEO-rapport over het belang van brievenbusfirma's voor de Nederlandse economie. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Het langverwachte onderzoek naar de bijdrage aan de Nederlandse economie van brievenbusbedrijven, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek, gebruikt een verkeerde rekenwijze. Drie hoogleraren stellen vanmiddag in NRC Handelsblad dat de voor het onderzoek gehanteerde rekenmethode onjuist is.

Sweder van Wijnbergen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) omschrijft het als “een pijnlijke blunder”. Ook de economen Arnoud Boot hoogleraar in corporate finance en financiële markten aan de UvA en Marcel Canoy hoofdeconoom bij Ecorys en hoogleraar aan de Universiteit Tilburg zeggen dat de rekenwijze onjuist is.

Door de onjuiste rekenmethode lijkt het alsof er duizenden extra banen worden gecreëerd in de zakelijke dienstverlening, maar dat kan men op die wijze niet berekenen. Het onderzoek stelt dat brievenbusfirma’s 400 tot 600 miljoen euro besteden aan diensten bij zakelijke dienstverleners. Dat zou 5.000 tot 7.500 banen opleveren. SEO komt op die aantallen door de bestedingen aan diensten te delen door de gemiddelde bruto loonkosten in de sector. Die methode klopt niet. Een betere benadering is die omzet bij dienstverleners te delen door wat een werknemer gemiddeld aan omzet oplevert, aldus de hoogleraren.

Geconfronteerd met de kritiek zegt SEO-directeur Barbara Baarsma dat er een andere rekenmethode is gehanteerd dan in het rapport staat omschreven. “Dat is onduidelijk.” Overigens acht Van Wijnbergen ook de uitgangspunten van die ‘nieuwe’ rekenwijze “onwaarschijnlijk”.

SEO-rapport goed ontvangen in fiscale sector

Het dinsdag gepresenteerde rapport kon op instemming rekenen van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën, VVD) en de fiscale sector. Net zoals Baarsma stelden zij dat de discussie nu eindelijk “op basis van de juiste cijfers” gevoerd kon worden. “Ik kan de banen niet missen, ik kan de inkomsten niet missen”, reageerde Weekers. Baarsma zegt het aantal banen conservatief berekend te hebben. “Wij blijven achter de inschatting van het aantal fte staan.”

In maart trok SEO Economisch Onderzoek een rapport over het openbaar vervoer terug omdat er fouten in zijn gemaakt.