Pleidooi voor tickettaks

De vakanties komen eraan. Wordt de milieuschade van een vliegticket wel doorberekend als je voor 99 euro naar Biarritz vliegt? Of is op deze manier van prijsberekening de ‘groene economie’ verder weg dan ooit?

In mobiliteitsland is niets schadelijker voor het klimaat dan vliegen, maar voor vliegen betaal je geen belasting. Snapt u het nog? Over de prijs van een treinkaartje betaal je btw, maar niet over een vliegticket. Over een liter benzine betaal je ruim 75 cent accijns, maar geen cent over kerosine. De tickettaks, die in andere landen gewoon is ingevoerd, werd in Nederland al snel afgevoerd. Het ging om een paar euro per ticket.

De onbetaalde rekening van de luchtvaart is dus hoog. Het kabinet moet binnenkort 6 miljard extra bezuinigen. De kans is groot dat u allen mee gaat betalen. Behalve de luchtvaart. Dat is niet alleen onrechtvaardig, maar het benadeelt ook andere, milieuvriendelijker vervoersmiddelen. Indien Nederland het Duitse niveau van een ticketbelasting zou invoeren, levert dat de schatkist al snel 500 miljoen euro per jaar op. Een deel hiervan wordt ook nog eens door buitenlandse passagiers betaald en gaat dus niet ten koste van binnenlandse bestedingen. En bedrijven en burgers in Nederland hoeven minder pijnlijke bezuinigen op te brengen.

Heeft u ook een vraag? Mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC. Foto’s Thomas Bokeloh