Persvrijheid centraal in Europees mediabeleid

Het Europees Parlement (EP) heeft gisteren een rapport aangenomen waarin Europarlementariër Marietje Schaake (D66) een nieuw extern Europees mediabeleid uiteenzet. In het rapport ‘Freedom of the Press and Media in the World’ beveelt Schaake maatregelen aan die de persvrijheid en de onafhankelijkheid van de media wereldwijd beter moeten waarborgen.

Schaake, die zich al jaren inzet voor een Europees mediabeleid, zegt dat de vrijheid van meningsuiting centraal staat: „Het is een universeel recht en van cruciaal belang voor de vrijheid en de ontwikkeling van ieder mens Ook is vrije pers een voorwaarde voor het bestaan van een democratie.” Schaake maakt zich zorgen over de positie van journalisten in Syrië, Iran en Turkije. „Om de globale mediavrijheid te bewerkstelligen moet de Europese Unie een voorbeeldfunctie gaan uitoefenen.”

Hiervoor is volgens Schaake betere samenwerking nodig tussen de Europese dienst voor extern optreden (EDEO), de Europese Commissie en het bedrijfsleven. Zij wil dat de EU een noodfonds opzet dat vervolgde journalisten ondersteunt. Ook moet de EU de journalistieke vrijheid tot een kernpunt maken bij internationale politieke onderhandelingen. Bij nieuwe handelsverdragen moet de EU druk uitoefenen om journalistieke vrijheden af te dwingen.

Of het Europese beleid door het rapport daadwerkelijk zal veranderen is onzeker. „Het beleid zal aangepast worden als de Europese commissie het rapport aanneemt en wettelijk maakt”, zegt Schaake. „Dit is een kans en een verantwoordelijkheid die de EU in de wereld moet nemen.”