Pas verschenen

Jan Boesman: De fiets van Lautrec. De eerste dopingaffaire uit de geschiedenis. Atlas Contact, 288 blz. € 24,95

In 1896 maakt Henri de Toulouse-Lautrec een reclameposter voor een wielerwedstrijd. Op de poster staan wielrenner Kimmie Michael en de verzorger Choppy Warburton, beroemd om zijn mysterieuze flesjes. De poster wordt afgekeurd. Boesman onderzoekt de relatie tussen deze afgekeurde poster, kunst, doping en wielrennen.

NoViolet Bulawayo: We hebbennieuwe namen nodig. Vertaling Dirk-Jan Arensman. Prometheus, 288 blz. € 19,95

Debuutroman van de Zimbabwaanse schrijfster NoViolet Bulawayo over een sloppenwijk waar kinderen spelletjes spelen als ‘Vind Bin Laden’.

Laia Fàbregas: Gele dagen. Anthos, 248 blz. € 18,95

Derde roman van de in Barcelona geboren Nederlandse schrijfster, die al eerder de Opzij Literatuurprijs won. Deze keer draait het onder meer om het bouwen van menselijke torens.

Tom Heremans: De belevenissen van een mach in vrouwonvriendelijke tijden. De Bezige Bij, 224 blz. € 19,95

Tom Heremans is niet alleen chef weekend van de Belgische krant De Standaard, maar volgens het persbericht ook de laatste openlijke macho. Dit boekje is een verzameling van zijn stukken over relaties en seks.

Astrid Lampe. Rouw met diertjes. Querido, 107 blz. € 19,95

Dichtbundel over rouw door dichter en toneelschrijver Astrid Lampe, die twee keer werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

Gerard Termorshuizen: ‘Niemand zorgde voor mijn ziel’. Marietje van Oordt (1897 – 1974). Stichting Tong Tong, 120 blz. € 14,50

Verhaal over een Indo-Europese vrouw, die in de eerste decennia van de vorige eeuw als prostituee en oplichtster beroemd werd. Haar loopbaan en de verhalen over haar slachtoffers lazen als een schelmenroman, te volgen in dagbladen. Het Indische publiek verslond elke snipper nieuws.

Willem van Toorn: Bezweringen. Querido, 64 blz. € 17,95

Nieuwe bundel van de veelvuldig bekroonde dichter Willem van Toorn. Bezweringen draait om onze omgang met de dood (‘De doden eten niet, maar drinken wel / de beste wijn die er in huis is.’)

Suzanne Vermeer: Route du soleil. A.W. Bruna, 312 blz. € 17,50

In zomer en winter een thriller van Suzanne Vermeer. Route du soleil is de zomerdetective, waar ‘we ditmaal vertrekken naar de Franse zon’. Suzanne Vermeer (pseudoniem Paul Goeken) en Baantjer zijn de enige twee auteurs die diverse boeken per jaar schrijven terwijl de schrijver in kwestie al twee jaar geleden is overleden.

Leon de Winter: Alle verhalen. De Bezige Bij, 496 blz. € 19,90

Verzameling van twee eerdere bundels (Over leegte in de wereld en Een Abessijnse woestijnkat) en enkele niet eerder in boekvorm verschenen verhalen.