Oosterse kip uit de Nederlandse super

De thuiskok lijdt het meest van het boodschappen doen dat hij vreest. Ze zien er heerlijk uit die Vietnamese gerechten en de receptuur lijkt best te doen, maar waar haal je ingrediënten vandaan als rijstpapier, grijze peper, wolkenoren, Vietnamese munt en nuoc mam? En wat is nuoc mam eigenlijk?

Ik had er een hard hoofd in, maar in een reguliere Nederlandse supermarkt kom ik al onverwacht ver. Veel ingrediënten, of volwaardige vervangers, liggen bij de verse groenten en fruit, zoals limoen, gemberwortel, shiitake, koriander en citroengras. Een verkenning langs de schappen van de geconserveerde en gedroogde Oosterse waren brengt potjes met fijngemaakt citroengras en geraspte gemberwortel, verschillende flesjes vissaus, blikjes gedroogd citroenblad, pakjes rijstmie en nog het een en ander. Soms is het improviseren en moet Zuidoost-Aziatisch bij uitbreiding als Vietnamees worden beschouwd. Hopelijk is Thaise vissaus een acceptabele vervanger van nuoc mam, dat een Vietnamese gefermenteerde vissaus blijkt te zijn.

Lastiger te krijgen zijn de voorgeschreven verse kruiden, als Vietnamese munt en Thaise basilicum. Behalve als je een Chinese supermarkt of een Oosterse toko in de buurt hebt. Dat levert een nieuwe supermarktbeleving op als het gaat om het aantal producten en klanten per vierkante meter. Het is er erg vol, maar mooi dat de gemberwortel er voor een achtste van de elders gangbare prijs over de toonbank gaat. Een beperkt assortiment Vietnamese producten is online te bestellen, helaas zijn het vooral gedroogde miegerechten die met heet water weer tot leven worden gewekt.

Hoe dan ook, onderstaand recept voor kip met citroengras en peper is helemaal te maken met ingrediënten verkrijgbaar in een redelijk gesorteerde Nederlandse supermarkt.

Snijd de lente-ui in smalle ringetjes. Trek het droge buitenste laagje van de stengel citroengras. Snijd of hak het witte deel van het citroengras heel fijn. Snijd de kipfilet in blokjes van éénhapsformaat. Meng de kipfilet met de snippers citroengras en de ringetjes lente-ui. Zet ze een half uur afgedekt weg. Voeg peper en zout naar smaak toe, schud ze om en laat ze nog een half uur afgedekt staan. Snijd ondertussen het rode pepertje in kleine stukjes en hak de pinda’s in grove stukjes.

Verhit de olie in een grote koekenpan of wok. Roerbak de stukjes kip in een paar minuten rondom bruin. Temper het vuur. Let op dat de lente-ui en het citroengras niet verbranden, giet er zo nodig een scheut water bij. Voeg de rode peper, de vissaus en suiker toe. Roerbak nog een paar minuten tot de kip gaar is. Strooi de pinda’s erover. Serveer de kip bij gekookte rijst of mie. En geniet zonder vrees.