Nigeriaan overleeft twee dagen op zeebodem

Toen hij twee dagen vastzat in ijskoud water 30 meter onder de zeespiegel, ademend in een luchtzak in een gekapseisde sleepboot, wist Harrison Okene zeker dat hij zou sterven. Op dat moment doorboorde het licht van een fakkel de duisternis.

Scheepskok Okene (29) was aan boord van de sleepboot Jascon-4 toen die in zwaar weer kapseisde voor de Nigeriaanse kust. De boot was met twaalf opvarenden een olietanker aan het stabiliseren die volgetankt werd bij een bootplatform van Chevron. Tien lichamen zijn geborgen.

Okene zat op de wc toen hij zich realiseerde dat de boot begon te zinken. Voor zijn ogen werden bemanningsleden verzwolgen door het water. Hij slaagde erin een slaapkamer met een luchtzak te bereiken.

„Ik had het zo koud en het was pikdonker”, zei hij. „Ik merkte dat de lichamen van mijn collega’s dichtbij waren. Ik kon ze ruiken. De vissen begonnen de lichamen op te eten. Dat kon ik horen. Het was gruwelijk.”

Okene dacht dat hij zou sterven. „Ik had zoveel honger, maar bovenal dorst. Het zoute water haalde het vel van mijn tong.” Na zestig uur arriveerde een reddingsteam. De duikers verwachtten simpel de lichamen te bergen, totdat een van hen plotseling werd vastgegrepen. (Reuters)