Muziek maakt IC-patiënt minder angstig

Mensen die doodziek aan de beademingsapparatuur op de intensive care (IC) liggen, zijn minder angstig en hebben minder versuffende medicijnen nodig als ze naar muziek van hun eigen keuze kunnen luisteren. Het is kennelijk de vertrouwde muziek die het hem doet, want de aanpak werkte niet bij patiënten die een koptelefoon op konden zetten die antigeluid maakt, zodat ze de tikkende, piepende en zoemende IC-apparaten bijna niet meer hoorden.

Het onderzoek naar muziek op de IC is gedaan bij 373 patiënten in vijf ziekenhuizen in Minneapolis in de Amerikaanse staat Minnesota. Van de proefpersonen mocht – door het lot bepaald – een derde kiezen, begeleid door een muziektherapeut, welke muziek ze wilden horen. Een even grote groep mensen kreeg een koptelefoon die anti-geluid produceert. Zo’n koptelefoon registreert omgevingsgeluid en maakt dan geluidsgolven waarmee dat omgevingsgeluid grotendeels wordt uitgedoofd. Nog eens een derde van de proefpersonen kreeg de ‘gewone zorg’ en was daarmee de controlegroep.

De mensen met een koptelefoon konden zelf kiezen wanneer ze die op wilden zetten. Het gebruik varieerde flink, van bijna niet tot meer dan zeven uur per dag voor de muziekluisteraars. Die scoorden op een angstschaal van 100 punten gemiddeld bijna 20 punten lager. En op de vijfde meetdag kregen ze nog maar drie keer een versuffend prik – twee minder en in lagere dosis dan de mensen die ‘gewone zorg’ kregen.

Van de mensen die doodziek een tijd op de intensive care liggen, overleeft tegenwoordig de overgrote meerderheid. Daardoor, zo schrijven drie commentatoren in het Journal of the American Medical Association waarin het muziek-op-de-IC-onderzoek afgelopen woensdag werd gepubliceerd, is er nu steeds meer aandacht voor het leven ná de IC. Angst, waandenkbeelden, geheugenverlies en andere symptomen van een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) plagen de ex-IC-ers regelmatig. Ongeveer de helft tot driekwart van kankerpatiënten die op de IC lagen hebben bijvoorbeeld PTSS-achtige klachten. Stress- en angstreductie tijdens het IC-verblijf zou die klachten naderhand kunnen verlichten.