Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Kunstvervalsersbende in Duitsland gepakt

De Duitse justitie heeft de afgelopen dagen een internationale bende kunstvervalsers opgerold die ervan wordt verdacht miljoenen te hebben verdiend aan de verkoop van vervalste schilderijen. Het gaat om werken van bijvoorbeeld Russische avant-gardisten als Malevitsj, Kandinsky en Natalia Gontsjarova.

Het Bundeskriminalamt (BKA) maakte gistermiddag bekend dat twee verdachten zijn aangehouden: een 67-jarige Duitser uit Tunesië en een 41-jarige Israëliër. Zij gelden als hoofdverdachten van een zes leden tellende bende. De vier overige verdachten wonen in Rusland.

Meer dan honderd politiemensen voerden huiszoekingen uit in woningen, kantoren, opslagplaatsen en galeries in Wiesbaden, Mainz, Stuttgart, München, Hamburg en Keulen. Invallen vonden plaats in Zwitserland en Israël.

Volgens het BKA zijn sinds 2005 in totaal vierhonderd vervalsingen verkocht, meestal aan Duitse verzamelaars. De bedragen liepen uiteen van tienduizenden tot tientallen miljoenen euro’s. Ook echtheidscertificaten werden vervalst.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung schrijft dat justitie ook onderzoek doet naar betrokkenheid van experts in de kunstwereld, onder wie handelaren en galeriehouders. Justitie wil niet meer mededelingen doen in verband met het onderzoek.

Van de in beslag genomen werken wordt vermoed dat zij zijn geschilderd in Israël. De meer dan duizend in beslaggenomen kunstwerken worden momenteel geanalyseerd.

Bart Rutten, conservator van het Stedelijk Museum, had geen vermoeden van deze grootschalige zwendel, maar hij is niet verbaasd dat vervalsers zich juist op Russische avant-garde hebben gestort. „Toen abstracte kunst in de Sovjet-Unie werd verboden, gingen werken ondergronds. Veel werd vernietigd en papieren die herkomst moeten aantonen, gingen verloren. En dus kan werk zomaar opeens weer opduiken. Dat biedt vervalsers geweldige mogelijkheden.”