Fotoboek Ze willen de toekomst meemaken

George Vogler heeft de hele wereld gezien. In de toekomst wil hij andere planeten bezoeken. Joe Kowalsky wil 150 worden, want er valt nog zoveel te leren. En Dick (73) houdt gewoon van het leven. Waarom zou je de dood dan niet proberen uit te stellen?

Gisteren verscheen Letters from Utopia van fotograaf Daan Paans (28). Een fotoboek over mensen die hun leven willen verlengen, of zelfs op zoek zijn naar onsterfelijkheid.

Naast het cryonisme heeft Paans bijvoorbeeld een hoofdstuk gewijd aan de Mandarom-sekte. In de jaren 60 vestigde deze kleine groepering zich in de Franse Alpen. Leider Gilbert Bourdin claimde onsterfelijk te zijn.

Er is een hoofdstuk over het transhumanisme (mensen die proberen de evolutie naar hun hand te zetten) en een hoofdstuk over het Life Extension Institute in Californië, waar patiënten pillen slikken om langer te leven.

Het kostte Paans twee jaar om het boek te maken. Bij de organisaties binnen te komen bleek lastig. Aan het Cryonics Institute bijvoorbeeld – waar mensen worden ingevroren – moest hij een fors bedrag betalen om er te mogen fotograferen.

Paans kwam mensen tegen met angst voor de dood, maar ook extreme levensgenieters. Wat de mensen in het boek bindt, zegt hij, is dat ze de natuur naar hun hand willen zetten. En nog een overeenkomst: veel van hen zijn sciencefiction-liefhebbers. „Ze willen de toekomst meemaken. Een enkeling hoopt ooit op Mars te wonen.”

Moest Paans kiezen, dan schreef hij zich in bij het Life Extension Institute. Directeur dokter Chein is 61 jaar oud, vertelt hij, maar zijn cellen zouden de conditie hebben van iemand van dertig. „Zijn huid was superglad”, zegt Paans. „Hij glom zelfs een beetje.”

Vanavond presenteert Daan Paans zijn boek in galerie Liefhertje en de Grote Witte Reus in Den Haag. Er is een tentoonstelling en cryonisten (onder wie Henry Sturman) geven een lezing over hun wens om ingevroren te worden na hun dood. Letters from Utopia (€25) is te bestellen op daanpaans.nl