De kat mag van een roofdier afstammen, het is toch een huismus

Screenshot van kaart met routes van katten daarop in beeld gebracht door het BBC-programma.

Wie een of meerdere katten heeft die naar buiten kunnen, zal zich wel eens afvragen wat zijn of haar huisdier allemaal uitspookt in die uurtjes buiten. Het BBC-programma Horizon rustte ruim vijftig katten uit met een camera en ontdekte dat ze op een incidentele schermutseling na, vooral uit elkaars territorium blijven.

De vijftig katten wonen allemaal in Shamley Green, een klein dorpje met ruim 2100 inwoners in het graafschap Surrey, ten zuidwesten van Londen.


Grotere kaart weergeven

Onderzoekers van het Royal Veterinary College gaven de katten niet alleen een ‘cat cam’, maar ook een gps-halsband om de door de katten afgelegde routes te kunnen traceren. De katten werden zes dagen lang gevolgd waarna de data en de bewegingen van de katten in kaart werden gebracht.

http://youtu.be/yJdsPIAyZnk

Wat wat vooral opviel na het analyseren van de gegevens was dat de katten eigenlijk weinig expansiedrift hebben, ze blijven vrij dicht bij huis. Slechts een enkele vrijbuiter waagde zich buiten de dorpsgrenzen. De onderzoekers denken dat dit ook is omdat ze vooral op zoek zijn naar eten, en dat is in de bebouwde kom nu eenmaal makkelijk te vinden. Het gegeven dat katten wel eens aanlopen bij andere huizen, werd ondersteund door de data.

http://youtu.be/f9W2mtSHvaA

Ook opmerkelijk: sommige katten deden aan timesharing, ze begaven zich op verschillende tijden in elkaars territorium om elkaar niet voor de voeten te lopen en vechtpartijen te vermijden. Op de site van de BBC zijn in korte filmpjes van Ginger, Chip, Sooty, Orlando, Hermie, Phoebe, Deebee, Kato, Coco en Rosie al de nachtelijke en dagelijkse belevenissen te zien en te horen als ze een vos tegenkomen, een mot vangen, overgeven en een vogelnest inklimmen.

Coco verkent een hekje. Still uit het filmpje

De resultaten van het onderzoek zullen later in een wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd.

    • Anouk Eigenraam