D66'er Sophie in 't Veld, over spionage door de VS

Zelfs al zou de Europese Unie haar burgers willen beschermen tegen spionage door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, dan hebben de Amerikanen daar allang een stokje voor gestoken. Eind 2011 lobbyden Amerikaanse functionarissen met succes in Brussel voor afzwakking van een nieuwe EU-wet voor bescherming van persoonsgegevens die nu in de maak is. Een cruciale paragraaf die het gebruik van gegevens door buitenlandse veiligheidsdiensten aan banden legde, verdween uit de ontwerpwet na talrijke bezoeken van Amerikanen aan de gebouwen van de Europese Commissie, schreef de Financial Times gisteren.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld is niet verbaasd. „De Amerikanen weten donders goed waar en wanneer in Brussel de besluiten vallen”, zegt ze aan de telefoon. Bij eerdere onderhandelingen over het doorspelen van data van luchtpassagiers aan de VS door Europese luchtvaartmaatschappijen, liepen Amerikaanse diplomaten in Brussel ook al „de deur plat”, zegt In ’t Veld.

De nieuwe Europese privacywet moet door het Europees Parlement en de lidstaten worden goedgekeurd. De Amerikaanse diplomaten waren er al heel vroeg bij: vóórdat de Commissie begin 2012 een wetsvoorstel presenteerde.

Vindt u deze lobby toelaatbaar?

„Dit gaat veel verder dan lobbyen. Al vóórdat wij als Europees Parlement op een open manier over de wet kunnen beslissen, gaan de Amerikanen al bij de Commissie langs met een rode pen. Ik vind dat onbeschoft en dat heb ik hun ook gezegd. Zouden de Amerikanen dat ook normaal vinden als wij dat in Washington zouden proberen?”

Hoe gaat de Amerikaanse lobby verder in zijn werk?

„Er is een heel team Amerikanen dat zich met de gegevenswet bezighoudt. Zij kamperen zowat in het Europees Parlement. Ik vind wel: de Amerikanen doen dit nu eenmaal en ze zijn er open over. Het is Europa dat geen ruggengraat toont.”

Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) reageert fel op het ‘Prism’-schandaal.

„Je presenteren als privacystrijder is iets anders dan het echt te zijn. Reding trekt flink van leer de laatste dagen – ‘Viviane waarschuwt de Amerikanen voor de laatste maal’ – maar als het erop aankomt bestrijdt ze nooit dat de VS ons opleggen dat Europese bedrijven en burgers onder Amerikaanse jurisdictie komen te vallen. Dat speelt ook bij de Patriot Act en bij FACTA, een wet tegen belastingontduiking.”

Waarom is de Europese Commissie niet kritischer?

„Zeker onder de huidige voorzitter, Barroso, is de Commissie een soort secretariaat van de lidstaten geworden. En de lidstaten zitten op schoot bij de Amerikanen en hebben hebben boter op hun hoofd. Nederland is wereldkampioen telefoontaps.”

Moet de EU wel een vrijhandelsakkoord sluiten met de VS?

„Ja, zeker, dat is goed voor de economie. Maar we moeten wel ontzettend oppassen. Het is evident dat de Amerikanen het vrijhandelsoverleg willen aangrijpen voor de uitwisseling van persoonsgegevens. Het kan een sluiproute worden om gegevensbescherming te omzeilen”.