CPB ziet het somber in voor de economie

Het begrotingstekort zal naar verwachting volgend jaar 3,7 procent bedragen. Dat heeft het CPB gisteravond bekendgemaakt nadat het cijfer eerder op de dag was uitgelekt. Het voorspelde tekort is hoger dan de 3,4 procent die het CPB in maart voorzag, maar lager dan de 3,9 procent die De Nederlandsche Bank deze week becijferde.

De coalitiepartijen VVD en PvdA willen in 2014 maximaal zes miljard euro extra bezuinigen. Dit bedrag komt bovenop de 16 miljard aan bezuinigingen die het kabinet-Rutte II al in het regeerakkoord had vastgelegd. Dat daarmee de Europese begrotingsnorm van drie procent wordt gehaald, is niet waarschijnlijk. Uitgaande van een tekort van 3,7 procent zijn bezuinigingen van zeven miljard nodig.

Ook de werkloosheid valt dit jaar opnieuw hoger uit, blijkt uit de gisteren gepresenteerde voorspellingen van het CPB. Dit jaar komt de werkloosheid naar verwachting uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking. Voor volgend jaar wordt een werkloosheid van 7 procent voorzien. Het aantal werklozen valt dit jaar met zeshonderdduizend hoger uit dan het CPB in eerdere ramingen voorspelde.

En nog meer slecht nieuws: de Nederlandse economie krimpt dit jaar met een procent, voorspelde het CPB gisteren. In maart voorzag het CPB nog een krimp van een half procent. De groeiverwachting voor volgend jaar blijft met één procent gelijk. Dat lichte herstel is te danken aan de aantrekkende wereldhandel en niet doordat Nederlanders weer meer geld uitgeven.

Het CPB spreekt van een ‘somber beeld’. „De internationale en de Nederlandse economie staan er nog steeds slecht voor. Het enige kleine lichtpuntje is dat de verslechtering lijkt af te vlakken: de economie krimpt steeds minder snel. Dat duidt erop dat het dieptepunt nadert.” Volgens het instituut ligt de economie volgend jaar op hetzelfde niveau als in 2007.

VVD en PvdA willen uiterlijk 4 juli een bezuinigingspakket presenteren. De coalitie overweegt om naast de nieuwe bezuinigingen voor 2014 alvast extra maatregelen te presenteren die pas in 2015 ingaan. Anders moet het kabinet bij tegenvallende groei volgend jaar weer met een extra bezuinigingspakket komen.

In totaal zijn sinds 2010 voor 45 miljard aan bezuinigingsplannen gepresenteerd.