Beleggers woekerpolissen Aegon in het gelijk gesteld

Het logo van zorgverzekeraar AEGON.
Het logo van zorgverzekeraar AEGON. Foto ANP/ Koen Suyk

Aegon heeft 30.000 beleggers te veel laten betalen. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld. De uitspraak betekent dat gedupeerden met een woekerpolis een schadevergoeding van Aegon kunnen gaan eisen.

Volgens de rechters is er geen sprake van verjaring, zoals Aegon had gesteld. De beleggers werden door lagere rechters ook al in het gelijk gesteld. Ze hadden belegd in Koersplan. Deze woekerpolis van Aegon werd van 1987 tot 1998 naar schatting zo’n 600.000 keer verkocht. Volgens de beleggers betaalden ze een veel te hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering.

Ze zouden bovendien niet hebben geweten hoeveel premie ze afdroegen en hadden daarmee dus ook niet ingestemd. Volgens persbureau Novum kost de compensatie van de beleggers die deze zaak aanspanden Aegon zo’n 40 miljoen euro.

De zaak was in 2005 al aangespannen door Stichting ‘Koersplan de weg kwijt‘. De stichting spreekt naar aanleiding van deze uitspraak van een ‘juridische doorbraak’.

Al collectieve schikking in 2009

In 2009 werd er al een collectieve schikking getroffen tussen gedupeerden en een aantal grote verzekeraars. Gedupeerden vonden de schikking veel te karig en zochten bij de rechter meer compensatie. De zaak waarover vandaag uitspraak is gekomen, is de eerste die tot de Hoge Raad is uitgevochten.

Woekerpolissen zijn in de jaren ’90 tot het begin van deze eeuw zo’n 6,5 miljoen keer verkocht. Het zijn beleggingsproducten met een levensverzekeringspolis die zo vol zat met verborgen kosten, dat er weinig geld overbleef voor mensen om te beleggen.

‘Compensatie schijntje van wat verzekeraars verdienden’

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stuurde eind april een rapport over de polissen naar de Kamer, waarin hij stelde dat de nazorg van verzekeraars bij woekerpolissen een ruime voldoende krijgt. Het vormde het sluitstuk van een reeks onderzoeken naar de woekerpolisaffaire. Dijsselbloem noemde de zaak nu afgerond.

Onze economieredacteur Chris Hensen schreef begin vorige maand dat dat weleens tegen zou kunnen vallen:

Er is felle kritiek van gedupeerdenorganisaties op de hoogte van de compensatie. Die zou een schijntje zijn vergeleken bij wat de verzekeraars aan de polissen hebben verdiend. En wat er aan schade is geleden. Hoogleraar Financiële Markten Arnoud Boot schatte de schade voor consumenten in 2011 op 20 à 30 miljard euro.