Wachten op de dood van Mandela

Over Mandela’s toestand komt weinig informatie naar buiten. Toch groeit het journalistenkamp elke dag. Maar hoe breng je telkens hetzelfde nieuws?

Kinderen drommen samen rond een journalist die live verslag doet voor het ziekenhuis.
Kinderen drommen samen rond een journalist die live verslag doet voor het ziekenhuis. Foto AP

Een imposante rij satellietwagens staat onder de jacarandabomen voor de Heart Mediclinic in Pretoria. Journalisten zitten op campingstoelen en spelen verveeld op hun iPhones. Met iedere dag dat Nelson Mandela in het ziekenhuis ligt, groeit het kampement. Internationale media vliegen van over de hele wereld versterking in. Versterking in het wachten.

Sinds Mandela in het ziekenhuis ligt komt er maar weinig informatie naar buiten over zijn gezondheid. Vooral voor nieuwszenders die ieder uur live moeten berichten is dat lastig. Hoe breng je dagenlang precies hetzelfde nieuws? Ze zijn opgelucht als ze een familielid van Mandela naar binnen zien gaan en weer even iets te melden hebben.

Journalisten willen bij het ziekenhuis staan voor het moment dat. Het moment dat echt brekend gaat zijn. Het moment dat de zogenoemde M-plannen in werking treden waarin staat hoe ze verslag gaan doen. Welke journalist gaat waar naartoe? Op welke plekken moeten ze een live verbinding hebben?

Ook bij het huis van Mandela in Johannesburg staan journalisten. Waar het A-team bij het ziekenhuis staat, staan bij zijn huis in de lommerrijke wijk Houghton de b’tjes. Sommige journalisten slapen zelfs in hun auto om niets te missen.

Er hangt een sfeer van saamhorigheid, samen een verhaal vertellen dat er eigenlijk nog niet is. Op de stoep van het ziekenhuis haalt de correspondent van Sky News koffie voor de lokale radiozender 702. De zender staat bekend om zijn goede netwerk. Hebben zij misschien contact met de familie? Weten ze meer dan de officiële verklaringen?

Op een hoek verzamelen de rokende journalisten zich en delen sigaretjes. Ook hier wordt druk gespeculeerd. De één heeft gehoord dat Mandela’s nieren niet meer werken. De ander zegt dat het slecht gaat met zijn hart. Van wie de informatie komt is onduidelijk. Anonieme bronnen dichtbij de familie, fluistert een lokale journalist geheimzinnig. Niemand weet meer wat klopt. Alleen de officiële verklaringen zijn voor nu waarheid. Gisteren zei president Jacob Zuma dat Mandela „beter reageert” op zijn behandeling na een „aantal moeilijke dagen”.

Het gebrek aan informatie is niet het enige probleem. Waar ga je naar het toilet terwijl je op Mandela-watch staat? Ver van hun satellietwagen durven de tv-verslaggevers niet te gaan. Stel dat je in een restaurant verderop op de toiletpot zit als het moment daar is?

De Vereniging van Correspondenten in Johannesburg heeft daarom een verzoek ingediend bij de woordvoerder van president Zuma. Of hij zo vriendelijk wil zijn om voor toiletten en water te zorgen voor het kampement van journalisten. Een buitenlandse producer op de stoep bij het ziekenhuis heeft een beter idee. Ze belt een autoverhuurbedrijf: ‘Heeft u ook campers?’