Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Voorzitter Eerste Kamer legt functie neer

Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf.
Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf. Foto ANP/ Peter Dejong

Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer, legt zijn functie neer. Dat staat in een bericht op de website van de Eerste Kamer. Hij stopt vanwege de commotie die is ontstaan over de berichtgeving rond zijn optreden bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De VVD’er zou PVV-leider Geert Wilders hebben geweerd uit de zogeheten commissie van in- en uitgeleide.

Op de website is het volgende te lezen:

“De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal, Fred de Graaf, heeft geconstateerd dat de discussie over de door hem gevolgde werkwijze bij de samenstelling van de commissie van in- en uitgeleide bij de inhuldiging van de Koning op 30 april ook na zijn brief van 12 juni jl. voortduurt. Daarmee is zijn integriteit in het geding.”

De Graaf zou tijdens de eerstvolgende vergadering van de senaat, aankomende dinsdag, bekendmaken ermee te stoppen.

Wilders: vertrek siert hem

Vanuit de politiek wordt positief gereageerd op de beslissing van De Graaf om ermee te stoppen. NOS-verslaggever Ron Fresen meldt:

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen Wilders over aftreden #deGraaf : “Dat siert hem, enige juiste besluit. De onpartijdigheid moet buiten kijf staan was hier niet het geval”

Wilders beaamde in een verklaring volgens persbureau Novum dat De Graafs integriteit in het geding kwam door de kwestie:

“De onpartijdigheid van een Kamervoorzitter dient immers buiten kijf te staan en dat was hier duidelijk niet het geval.”

50Plus-leider Henk Krol staat ook achter de keuze van De Graaf, schrijft hij in een reactie op Twitter:

Twitter avatar HenkKrol Henk Krol Verstandige en principieel juiste stap van De Graaf. Nu kunnen we weer verder met de zorgen van de burger. Écht belangrijke kwesties dus.

SP-leider Emile Roemer liet vanochtend aan Radio 1 weten blij te zijn met de beslissing van de Graaf. Zijn “positie was onhoudbaar geworden”, zei hij:

“De Graaf heeft solistisch geopereerd en de verantwoordelijkheid naar zich toe getrokken.”

Volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is het besluit “terecht”, schrijft Novum:

“Dit was de juiste beslissing. Er waren nog te veel vragen en over zoiets moet je niet te lang praten.”

‘Rol Van Miltenburg nog wel onderzoeken’

Buma benadrukt in zijn reactie nog wel dat er nog naar de rol van Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg gekeken dient te worden. Zij ontkende van de selectiecriteria te hebben geweten. Maar uit de brief die De Graaf naar de fractievoorzitters stuurde, bleek dat hij wel degelijk contact had gehad met Van Miltenburg over de samenstelling van de commissie. SP-leider Roemer zei vanochtend op Radio 1 dat hij vindt dat Van Miltenburg niet het slachtoffer hoeft te worden van de kwestie. Voor hem is die nu afgerond.

Wilders geweerd vanwege probleemrelatie met Koningshuis

Woensdag berichtte De Volkskrant dat De Graaf zijn bedenkingen zou hebben gehad bij een eventueel optreden van Wilders bij de inhuldiging. Hij erkende tegenover de krant dat hij de PVV-leider er liever niet bij had vanwege zijn problematische relatie met het Koninklijk Huis. Hij zei:

“In mijn achterhoofd heeft zeker meegespeeld dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken.”

De Graaf zou SGP-senator Gerrit Holdijk hebben gevraagd geen plaats te nemen in de commissie. Daardoor kwam niet Wilders, maar SGP-leider Kees van der Staaij in de commissie terecht, schrijft Novum.

Fractieleiders stelden vragen, De Graaf ontkende

De Graaf reageerde op alle ophef via een brief aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Hij betreurde ten zeerste dat de indruk was ontstaan dat hij Wilders door middel van een kunstgreep had geweerd. Wilders reageerde afkeurend op de reactie en gaf aan dat hij door zijn anciënniteit in aanmerking had moeten komen deel uit te maken van de commissie. Meteen toen het nieuws van zijn vermeende weren naar buiten kwam, liet hij zich al uit over een mogelijk vertrek van De Graaf:

“Als het waar is, heeft De Graaf zijn onpartijdigheid te grabbel gegooid en moet hij opkrassen.”

De Tweede Kamer kwam bijeen om over het voorval te praten. Uit het overleg kwam geen conclusie. De fractieleiders wilden meer informatie over het mogelijke weren van Wilders.