Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vijfde dode in Turkije - ‘laatste waarschuwing’ aan ‘wetsbrekers’

Protesten in Ankara, gisteren. Op 1 juni werd hier een demonstrant getroffen door een traangasgranaat; gisteren overleed hij in het ziekenhuis.
Protesten in Ankara, gisteren. Op 1 juni werd hier een demonstrant getroffen door een traangasgranaat; gisteren overleed hij in het ziekenhuis. Foto Reuters / Dado Ruvic

De onrust in Turkije heeft een vijfde leven gekost. De 26-jarige Ether Sarisuluk, die op 1 juni in Ankara getroffen werd door een traangasgranaat, overleed vandaag in het ziekenhuis. De man lag al dagen op de intensive care. Dat heeft de raadsman van zijn familie bekendgemaakt, volgens persbureau AP. Later vandaag kondigde premier Erdogan opnieuw aan alle “wetsbrekers” van het Taksimplein en het Gezipark in Istanbul te zullen verwijderen.

De demonstraties in Turkije begonnen op 28 mei in Istanbul - aanvankelijk met als inzet het beschermen van het beroemde Gezipark, waar een winkelcentrum annex hotel zou moeten verrijzen. Maar al snel werd duidelijk dat de Turken de straat op gingen uit algemene onvrede over het beleid van premier Erdogan. In de dagen erna groeide het uit tot een landelijk protest, waar de politie in veel gevallen fel tegen optrad.

Erdogan heeft in de afgelopen twee weken weinig toegegeven. Hij zei eergisteren dat protesten niet langer getolereerd zouden worden. Gisteren sprak de premier met een groep actievoerders, waarna hij zei “de mogelijkheid open te houden” voor een referendum over de bestemmingsplannen van het park in Istanbul.

Maar de initiatiefnemers van het protest waren daar niet van onder de indruk. Onze correspondent in Turkije, Bram Vermeulen, schrijft vandaag in de krant:

“Ze onderstreepten dat zij niet voor dat gesprek waren uitgenodigd en noemden de onderhandelingen ‘een toneelstuk’. ‘We hebben geen idee wie daar aan tafel zit’, zegt Gulsah Ekin, een van de leden van het coördinatieteam van het protest. Een veel getwitterde vergelijking met de onderhandelingen was alsof president Obama tv-persoonlijkheid Kim Kardishian zou uitnodigen om over de eisen van de Occupy Wallstreet-beweging te praten.”

Twitter avatar davidsaboy DAVID SABOY Amanpour: Thursday he’s gonna meet with Hulya Avsar, this is like Obama meeting with Kim Kardashian for the wallstreet

In Istanbul was het vannacht rustig. Er waren wel weer honderden demonstranten op de been, maar de politie greep niet in. In Ankara werd een groep protesterenden wel door de politie verjaagd met traangas.

Update 12.45 uur: Aan het begin van de middag werd duidelijk dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan nog steeds weinig toegeeft aan de demonstranten. Hij gaf een “laatste waarschuwing” aan de demonstranten op het Taksimplein en in het daarnaast gelegen Gezipark in Istanbul. Hij zal als ze niet zelf vertrekken alle “wetsbrekers” laten verwijderen, zei Erdogan volgens persbureau AFP in een toespraak in Ankara:

“Wij hebben tot nu toe ons geduld bewaard, maar het geduld raakt op. Dit is mijn laatste waarschuwing: moeders, vaders, haal alstublieft uw kinderen daar weg.”

Erdogan liet de afgelopen dagen al meerdere keren het Taksimplein leegvegen door de oproerpolitie.